«Зараз ми пливемо у темній кімнаті і не знаємо, як буде далі», - фермер Василь Супрун

За матеріалами інтернет-видань 27.12.2023 265
«Зараз ми пливемо у темній кімнаті і не знаємо, як буде далі», - фермер Василь Супрун

На думку Василя Супруна, голови ФГ «Байбарак» у Кіровоградській області, на місцях наразі відчувається дефіцит спеціалістів, особливо у зв’язку з війною. Мобілізація забирає на фронт останніх фахівців, яким знайти заміну непросто і  навіть неможливо,  тим паче у селі. Про це пише Kurkul.

«У нас от на тракторі працює одна людина на посіві соняшника та кукурудзи. То ми його бережемо, він відмінний фахівець. І більше переживаємо за нього, ніж самі за себе. Бо якщо його заберуть, не буде кому працювати. А соняшник — то основна, найбільш маржинальна культура. Просто випускника профтехучилища ми не можемо взяти, його все одно треба вчить. А це час, якого, частіше за все, немає. У сільському господарстві важливо вчасно, швидко і якісно виконати роботу. Від того залежить і урожай, і прибуток», — розповів пан Василь.

Він підкреслив, що молоді в селі майже не лишилося, всі виїжджають. Аграрії намагаються втримати людей, хоча б заробітною платою у 15-20 тис. грн. Чимало пайовиків  виїжджають у Польщу.

«Хочеться, аби люди лишались, аби село жило і розвивалося. Але от, як ми зараз працюємо… Можна сказати, пливемо у темній кімнаті, не розуміючи, що і як буде далі. То зрозуміло, що тим, кому тяжко фінансово, шукають варіанти. Але шкода, що стільки розумних, роботящих виїхали. Я 24 роки в сільському господарстві. Неначе вже до всього звик і усе бачив. Але якщо мені зараз важко, то… Це значить, ситуація і справді критична», - поділився думками аграрій.

За словами фермера, збільшувати земельний банк у ФГ «Байбарак» при нинішніх фінансових умовах поки не планують. Адже для цього треба запропонувати людям більшу орендну плату. Поки, за словами фермерів, ситуація така, що треба просто втримати вже напрацьовані позиції. На сьогодні пайовики господарства отримують 5 тис. грн/га.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ