«Зашкварений» суддя Жук рветься до ВРП

За матеріалами інтернет-видань 21.06.2024 355

  Возможно, это изображение 5 человек и текст

  Учора Етична рада рекомендувала на посаду члена Вища рада правосуддя за квотою президента України двох кандидатів.

   Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.

   Один із них – Андрій Жук, суддя Верховного Суду, який свого часу допоміг відмазати суддю, що кидала за ґрати майданівців. Далі він виступав проти закону про ВРП, поширюючи російські наративи про "зовнішнє управління", а тепер сам за цим законом претендує на членство в Раді.

   Пізніше пан Андрій публічно підтримував абсолютно дикі комунікації антиукраїнського ОАСК, який згодом ліквідувала ВР (на це звертали увагу колеги з Центр Протидії Корупції і навіть пропонували відкоментувати, але той утримався).

   Таким чином, ми знову маємо реальну загрозу отримати в ВРП маріонетку маріонеток кремля з ОАСК. Знову – бо Жук уже був раз рекомендований Етичною радою, але, на щастя, не був призначений. Уся надія тут тепер на ОП і особисто президента Зеленського, які, сподіваюся, не дадуть цьому статися.

   Чого ж Етична раз у раз рекомендує такого кандидата, там же міжнародні експерти? А того, що окрім трьох міжнародників там ще троє представників Ради суддів. А голову оcтанньої, нагадаємо, ставив на позицію... Павло Вовк, колишній голова колишнього ОАСК.

   Як результат – і в Етичній раді, і в інших подібних органах в складі "3+3" (троє міжнародників і троє представників суддівства/політикуму) фінальний результат є майже завжди наслідком компромісу між одними і іншими. Між високими стандартами і корупційними практиками, між верховенством права і шкурними й проросійськими інтересами.

Нагадаю, одним із членів Етичної ради, делегованим Радою суддів, є Володимир Сіверін, сім'ї якого за кілька років подарували більше 10 об'єктів нерухомості, зокрема 6-кімнатну квартиру на 222 кв.м.

   До речі, Жук – не єдиний такий, рекомендований Етичною радою до ВРП. Серед уже чинних членів ВРП, який пропустила ЕР, наприклад – Сергій Бурлаков, який у статусі судді їздив до рф і в окупований Крим, ще й має зв'язки з проросійським харківським олігархом. Він, а також колишній очільник ВРП Саліхов, теж "відмитий" Етичною радою, тепер масово відмивають в ВРП недоброчесних суддів.

   Саме тому, поки ми не реформуємо суди настільки, щоб їм можна було довіряти, ми маємо перейти від цих напівзаходів у форматі "3+3" до реальної участі міжнародників. Бо це "3+3" працює ледве-ледве, а так ми з цієї клоаки не вигребемо.

Є хороший приклад із уже чинного закону – Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ), яка аналізує доброчесність кандидатів до Вищого антикорупційниого суду. Там міжнародні експерти – всі 6 із 6. А результати набору до ВАКС і далі є найкращим суддівським добором за всю історію сучасної України.

До речі, ГРМЕ скоро допомагатиме добирати ще 25 суддів Антикорсуду. І можна на власні очі побачити хто краще справляється з аналізом суддівської доброчесності – лише іноземні експерти чи якщо їх розбавити збирачами квадратних метрів і проросійських суддів.

P.S. І ще. За Президентом тепер справа не тільки в призначенні члена ВРП з цього конкурсу. Він уже більше року не обирає члена ВРП зі списку рекомендованих за попереднім конкурсом. Сподіваємося, рішення буде вже незабаром. Наразі у Вищій раді правосуддя заповнено 17 з 21 посад, 4 – вакантні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ