Зеленський привітав українців з Днем Конституції України

За матеріалами інтернет-видань 28.06.2023 281

Роковини розстрілів на Майдані

   Основоположні принципи життя, права та свободи, які записані у Конституції України, громадяни країни зараз виборюють у важкому протистоянні з російською федерацією.

Про це заявив глава держави Володимир Зеленський з нагоди Дня Конституції.

Президент нагадав, що українській Конституції сьогодні виповнюється 27 років.

"Записані у ній в 1996 році слова перестали бути історією – вони стали для українців по-справжньому життєвими і нагальними: слова про право на життя і свободу, честь і гідність, про ціну нашої землі. Уже нікому в країні не треба пояснювати значення слова "суверенна".

Жоден українець більше ніколи не сприйматиме закарбовані в ній права та свободи як щось дане нам зверху. Вони сьогодні виборюються у важкій боротьбі самопожертвою та життями.

Наша Україна. Суверенна. Незалежна. Демократична. Правова. Була, є і буде. Слава Україні!", - наголосив Зеленський.

Київ, Верховна Рада, 28 червня 1996 року

Довідка

   28 червня 1996 року, о 9 год. 18 хв., після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію України. Цій доленосній події передували 6 років наполегливої і важкої праці, консультацій, криз і домовленостей.

Цьогоріч Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану.

   Від початку ухвалення, нинішній Основний Закон України змінювався кілька разів. Прикметно, що в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень.

   Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради України.

   Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України, згідно зі статтею 157 і взагалі не може бути змінена.

   "Рубрика".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ