Житель села на Одещині зібрав врожай та підпалив стерню

За матеріалами інтернет-видань 18.08.2024 121
Житель села на Одещині зібрав врожай та підпалив стерню

В Одещині група реагування патрульної поліції під час патрулювання території обслуговування виявила ознаки підпалу стерні на двох полях. Залишки рослинності на той час вже були знищені вогнем і дотлівали. Повідомила Поліція Одеської області.


Поліцейські встановили, що до правопорушення причетний 55-річний житель сусіднього села. Чоловіка розшукали того ж дня, і він зізнався у скоєному та пояснив: зібравши врожай озимої пшениці з двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею 4,48 га, що належать йому та дружині, спалив залишки, бо не хотів витрачатися на прибирання технікою.
Вказані злочинні дії призвели до знищення рослинності, живих істот і мікроорганізмів та пошкодження природного стану ґрунтового покриття на площі 400 кв. м.
 

«Зібравши достатньо доказів, слідчі під процесуальним керівництвом Болградської окружної прокуратури повідомили фігуранту про підозру у знищенні стерні на землях сільськогосподарського призначення вогнем. Цей злочин кваліфікується за частиною 1 статті 245 Кримінального кодексу України і карається штрафом від 91800 до 153000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Слідство триває», - прокоментував подію начальник Болградського районного відділу поліції Роман Михайлов.
 

Поліцейські нагадують, що за вчинення правопорушень у сфері навколишнього середовища передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

За самовільне випалювання рослинності або її залишків, у тому числі вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, згідно зі ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачений штраф на громадян від 3060 до 12240 гривень, на посадових осіб – від 15300 до 30600 гривень.

А згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу передбачено покарання, як вже було вказано вище, у вигляді штрафу від 91800 до 153000 гривень або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо ж такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ