Знайдені унікальні скіфські мечі були не в тих руках

За матеріалами інтернет-видань 24.06.2022 363

Як повідомив Офіс Генерального прокурора, встановлено групу осіб, причетних до незаконної діяльності пов’язаної з фінансуванням «ДНР», виведення грошових коштів з України до РФ, а також ведення бізнесу на території окупованого Криму.
Правоохоронці провели обшуки в одного із членів групи. Вони  виявили документи щодо руху грошових коштів на підприємствах – кафе, нічних клубах та інших закладах, які знаходяться в окупованому АР Крим та якими він безпосередньо керує. Також в одному із офісних приміщень цього громадянина на території міста Києва вилучили  велику кількість музейних експонатів – скіфські мечі Акінакі, ножі, кольчугу 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму, посуд Трипільської культури.  


Також вилучили старовинну книгу «Саркофаги Галії», яка була експонатом Руського археологічного музею Константинополю, а потім частиною бібліотеки Херсонеського музею в тимчасово окупованій АР Крим, і колекцію з понад 2,5 тисячі монет, яка відноситься географічно до Південного Причорномор'я (тимчасово окупована АР Крим) часів Скіфського та Боспорських Царств, міста-держави Ольвії.


Експерти Національного музею історії України зазначили, що понад 2 тисячі вилучених одиниць історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до епохи пізнього середньовіччя. За попередніми даними, колекція, яка нараховує більше 6 тисяч експонатів, коштує декілька мільйонів доларів. А частина колекції, ймовірно викрадена з музеїв тимчасово окупованої території АР Крим.
Цінні знахідки наразі передано на відповідальне зберігання до Національного музею історії України. В подальшому планується призначення судової-мистецтвознавчої експертизи для встановлення культурної цінності об’єктів, - йдеться у повідомленні.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ