МИ МАЄМО ПРАВО І НА ЧИСТЕ ПОВІТРЯ

За матеріалами інтернет-видань 06.09.2024 652
 

Микола ЮРЧИШИН.

 
 

7 ВЕРЕСНЯ відзначався Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба. Ця дата встановлена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 19 грудня 2019 року і покликана привернути увагу всіх країн світу до проблеми забруднення повітря. Вона має служити закликом до дії, щоб об’єднати зусилля громадськості і заявити про право кожної людини на чисте повітря.

Забруднення довкілля є глобальною проблемою сучасності. Зокрема, діяльність людини та світовий прогрес завжди мали значний вплив на порушення екологічного балансу. Крім вичерпання природних ресурсів, діяльність людини супроводжувалася забрудненням різних сфер довкілля — води, повітря, ґрунтів. Як наслідок, всі види забруднення негативно впливають на зміну клімату на планеті загалом.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, забруднення атмосферного повітря є причиною загострення багатьох респіраторних, кардіологічних та інших захворювань, від яких щороку вмирають мільйони людей. Варто зауважити, що 9 липня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря», зокрема до законів «Про охорону атмосферного повітря» та «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», що неодмінно сприятиме зростанню кількості моніторингових досліджень та покращанню стану атмосферного повітря на всій території нашої країни.

Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба закликає всіх — від урядів і корпорацій до спільнот та окремих громадян — об’єднатися задля чистого повітря. Працюючи разом, незважаючи на кордони, ми можемо зменшити забруднення повітря, знайшовши дієві заходи та рішення щодо його якості. Це дасть змогу забезпечити чисте та здорове повітря для всіх!

7 вересня 2020 року світ вперше відзначив Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба. За часів пандемії його якість опосередковано впливає на захворюваність — неякісне повітря у поєднанні з віком та наявністю хронічних захворювань підвищує вразливість до вірусу та ускладнює перебіг хвороби. Кожен згаяний рік екологізації — це сотні мільйонів тонн шкідливих речовин, які осідають в легенях наших громадян, на українські землі та водойми.

Як свідчить статистика, наша країна посідає четверте місце за збитками від захворюваності та смертності од забрудненого повітря, поступаючись лише Китаю, Болгарії та Угорщині! За час дії Національного плану скорочення викидів вітчизняні оператори мають скоротити викиди діоксиду сірки на 95, а оксидів азоту — на 72 відсотки.

Сьогодні людство ще має шанси на покращання ситуації за рахунок обмеження викидів від транспорту та промисловості. Це найбільші «статті витрат» чистого повітря. Також на допомогу можуть прийти правильне міське планування, розроблення та використання більш «чистих» технологій та пошуки альтернативних джерел енергії.

Найважливішим складником успіху є глобальна співпраця у цьому напрямі. Як на державному рівні, так і на людському. Завдання Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба полягає саме у заохоченні до таких кроків. Деякі забруднювачі, такі, як вуглець, метан і приземний озон, також короткочасно забруднюють атмосферу речовинами, що мають вплив на клімат і значною мірою спричинюють смертність. Вони впливають на сільськогосподарські культури і, відповідно, на продовольчу безпеку. А скорочення їхнього обсягу має супутні вигоди для клімату. До речі, спалювання сухої рослинності також є однією з причин забруднення повітря. За наявними оцінками, забруднення його в приміщеннях і поза ними призвело до близько 6,5 мільйона випадків передчасної смерті у всьому світі.

Відповідно до недавнього дослідження ООН, рівень забрудненості повітря не перевищує мінімально допустимих норм тільки в 10 країнах, що входять до Європейської економічної комісії: Ірландії, Ісландії, Іспанії, Естонії, Канаді, Норвегії, Португалії, США, Швеції та Фінляндії.

Це є глобальною проблемою, що має далекосяжні наслідки у зв’язку з перенесенням його на великі відстані. За відсутності рішучих дій число передчасних смертей, викликаних забрудненням навколишнього повітря, за існуючими оцінками, може збільшитися на понад 50 відсотків до 2050 року.

І ще. Забруднення повітря загрожує високими витратами для суспільства з огляду на негативні наслідки, зокрема, для економіки, продуктивності праці, витрат на охорону здоров’я і туризм. Інвестиції в діяльність щодо боротьби із цим явищем мають фінансові вигоди. Адже існує економічне обґрунтування для прийняття відповідних заходів і є рентабельні варіанти вирішення цієї проблеми.

                                (Газета україгських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")
 

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ