20 липня - Міжнародний день шахів

За матеріалами інтернет-видань 20.07.2024 104

Шахам вже понад півтори тисячі років. Вважається, що ця гра виникла в Індії, де у V ст. н.е. була поширена попередниця шахів – чатуранга. Потім вона поширилася у Персії, стала відома арабам під назвою «шатрандж» і почала підкорювати інші країни. Так монгольська версія гри називалася «шатар» або «хіашатар», а коли гра дісталася до таджиків, то отримала назву «шахмат».
У Європі шахи, ймовірно, з’явилися у ХІ ст., а набули масового розповсюдження у ХІІ ст.
Церква неодноразово намагалася заборонити гру в шахи, адже у той час у ході шахової гри використовували гральні кості. Проте, ці заборони не вплинули на її популярність. У XV ст. шахи набули сучасного вигляду. За однією із версій, це відбулося в Італії. До ХІХ ст. єдиних правил гри не було і кожен регіон мав свої особливості.
На території українських земель шахи з’явилися за часів Київської Русі. Про це свідчать знахідки шахових фігур під час археологічних досліджень у Вишгороді, Києві, Турові, Чернігові.
Козацька старшина не оминула своєю увагою шахову гру. Генеральний підскарбій Яків Маркович у своєму щоденнику писав: «по обіді грав у шахи». На жаль, до нашого часу не дійшли правила шахових партій, які розігрувала козацька старшина. Більш того, можна стверджувати, що шахи поступалися у популярності іграм в карти.

 

Хортиця Національний заповідник - Khortytsia National Reserve

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ