А ВИ ЗНАЛИ, ЧОМУ ЦЬОГО РОКУ НЕ ВРОДИЛА КАРТОПЛЯ?

За матеріалами інтернет-видань 19.10.2024 67

 

Стало відомо, чому цього року не вродила картопля

2024 рік став неврожайним для картоплі, яка є одним з основних овочів українців. Сильна і тривала посуха призвела до того, що доволі великий відсоток зібраного врожаю був не тільки дрібним, а й гнилим. Посушливе літо стало основною причиною неврожаю картоплі у багатьох регіонах країни, розповідає Gazeta.ua селекціонер Микола Завальний, пише agronews.ua.

“За мого життя ніколи не було, щоб 17 травня вдарили сильні заморозки, які прибили бадилля картоплі до самого грунту і в результаті воно почорніло. А потім почалась засуха і рослини не змогли відновити всі свої сили, щоб сформувати зав’язь майбутнього врожаю. Це основна причина”, – пояснює Микола Завальний.

Друга причина – через посуху сталося сильне затвердіння грунту. Коріння рослин довгий час не отримувало кисень і воно почало загнивати, каже садівник.

Тому після дощів грунт завжди треба прошаровувати, щоб був доступ повітря до коріння. Як його нема, земля “зацементовується” і виникає гниль.

“Крім того, у спекотні дні грунт глибоко прогрівається. Якщо в цей період відбувається формування зав’язі, то бульби підв’ялюються. Через брак повітря та вологи, вони стають не життєдіяльними Теж починають гнити”, – додає Завальний.

Високосний рік також вважається “складним” з точки зору погодніх умов. Фермери помітили, що саме в цей період хвороби картоплі поширюються швидше, і боротьба з ними стає складнішою. Зокрема, у посушливі дні активізується дротянка, яка шукає вологу. Цей черв’як в прямому сенсі “пробиває” картоплю наскрізно. Знищити цей шкідник дуже складно і у наступні роки.

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ