«А знаєте, Бог є»

За матеріалами інтернет-видань 24.07.2024 96
«А знаєте, Бог є»
Тетяна Доцяк (ФБ- сторінка)
 
Знімала в Кам'янці - це село на межі Харківської і Донецької областей, на 90% зруйноване кцпнею, ні світла, ні газу. Людей майже нема. Кружляла селом, кружляла, аж раптом чоловік! Звати його Сергій, видно, хазяйновитий: город посаджений, покошено, з ящиків з-під снарядів щось ремонтує. Хати нема ні його, ні тещиної - облаштував сарай, де раніше тримав худобу, планує там поставити буржуйку. Бачу в тому сараї в кутку картина! Ого, - кажу, - нащо вам картина? Як це, - каже, - нащо? Це я в нашому мєсному клубі знайшов. Вціліла, бачите? Клуба нема, а вона вціліла. Як світло дадуть, я її включу і буду дивитися! Вона з підсвіткою, бачите? І водоспад!
А в Сулигівці в халабуді є ванна. Села нема, будинки всі зруйновані, городи заміновані, на все село всього чотири людини, але є ванна. Волонтери привезли пластиковий вагончик - зимувати, але в ньому не можна топити буржуйкою. Місцевий житель, також Сергій, разом з товаришами зробили до вагончика прибудову і поставили ванну. Це для краси чи купатися? - питаю. Хмикнув. У нас ще й вода сюди проведена, - каже, - включаємо генератор, накачуємо воду і купаємося.
Скільки їжджу нашими селами, не перестаю дивуватися. На руїнах зводять, на мінах вирощують. В сараї картина з водоспадом, у халабуді ванна з водопроводом. А на халабуді прапор! В зруйнованих селах чимало прапорів на руїнах хат, постріляних парканах, колодязях. Людина може приїхала раз, подивилася на руїни і поїхала. А прапор залишила.
Це і є моя Харківщина.
Нащо ви повернулися, - питаю в Сергія з Кам'янки. Як це, нащо? - і сльози, бачу, навернулися. - Це ж моя земля, тут мій дім, нехай його вже й нема, але я не хочу нікуди звідси...
Вже збирааюся їхати, зупиняє й каже:
- А знаєте, Бог є. У нас тут колаборанти, приймали орків, поїли їх самогонкою. Так Бог їх наказав. Чоловіка трохи раніше, а жінку недавно.
- І як? - питаю.
- Повідривало їм ноги.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ