Аграріїв «почула» «Укрзалізниця»

За матеріалами інтернет-видань 26.10.2022 309
Аграріїв  «почула»  «Укрзалізниця»

Як повідомляє ВАР, АТ «Укрзалізниця» володіє найбільшим робочим парком вагонів-зерновозів в Україні, що налічує близько 6,5 тисяч вагонів-зерновозів та становить близько 27% від загального робочого парку вагонів-зерновозів в Україні. Надання послуг з використання вагонів-зерновозів АТ «Укрзалізниця» з червня 2022 року відбувається шляхом періодичних аукціонів з виставлення відповідних лотів з метою отримання найвищих за ціною ставок від користувачів послуг. Більшість приватних власників вагонів-зерновозів формують вартість використання їх вагонів на базі результатів аукціонів на вагони АТ «Укрзалізниці».
На аукціонах, які відбувалися у вересні та серпні 2022 року, лоти на використання вагонів зазвичай торгувалися з періодом навантаження вагонів в межах не більше наступних 30 днів відносно дати проведення аукціону. В умовах високих надлишків зерна у виробників з минулого та поточного врожаю, це підвищило попит, що призвело до суттєвого зростання вартості використання вагонів-зерновозів.
Після, УЗ збільшила кількість лотів на аукціонах та подовжила використання часового горизонту можливості навантаження вагонів до 2-3 місяців. В результаті такого збільшення пропозиції ставки на торгах суттєво скоригувалися, а учасники зернового ринку змогли більш прогнозовано планувати логістику зернових вантажів.
29 вересня Всеукраїнська Аграрна Рада разом із аграрними асоціаціями, які входять у склад Всеукраїнського аграрного форуму, звернулась до керівництва Укрзалізниці з проханням продовжити цю практику.
Згідно відповіді УЗ на звернення аграрних асоціацій в жовтні заплановано та розпочато проведення електронних торгів послуг з використання вагонів власності УЗ в кількості 5 лотів 250 вагонів на добу з горизонтом навантаження листопад-грудень 2022 року, - йдеться у повідомленні.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ