АГРОВИРОБНИКИ ОТРИМУЮТЬ КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ЗНАЧНІ ІНВЕСТИЦІЇ

За матеріалами інтернет-видань 07.10.2024 35

Хто ж першим отримав компенсацію?

Хто з аграріїв першим отримав компенсацію за значні інвестиції

Уряд схвалив підписання першого інвестиційного договору для отримання компенсації від держави за вкладення значних інвестицій.

Першим учасником держпрограми компенсацій для проєктів зі значними інвестиціями стала компанія, яка працює в пріоритетному для держави секторі переробки — Astarta-Kyiv та «Астарта Агро Протеїн», - повідомила перша віце-прем'єр міністерка Юлія Свиридинко.

Агрохолдинг «Астарта» є одним із найбільших виробників продуктів харчування, зокрема одним із найбільших в Україні та Європі виробників цукру.

Що означає це рішення?

Це означає, що програма підтримки проєктів зі значними інвестиціями фактично запрацювала. Вона доступна для інвесторів, які готові вкласти понад €12 млн. Проєкти можуть бути пов’язані з виробництвом, видобутком корисних копалин, транспортом, освітою, медициною, туризмом або іншими сферами.

Наприклад, підприємець хоче побудувати завод. Він зможе отримати від держави відшкодування вартості приєднання до мереж та компенсувати витрати за збудовані підстанції, лінії електропередач, газопроводи й інші об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. Також інвестор зможе компенсувати через податки частку вкладених коштів. Сумарний обсяг державної підтримки — до 30% обсягу інвестицій.

У випадку компанії «Астарта», попри повномасштабну війну, компанія вкладає кошти в модернізацію своїх заводів. Нині компанія хоче побудувати завод із переробки соєвого шроту продуктивністю 500 т/добу в Полтавській області.

Компанія інвестує понад €76 млн у придбання обладнання та технологій, щоб краще переробляти сільськогосподарську продукцію. Це дозволить створити 110 нових робочих місць. Крім того, це сприятиме розвитку переробної галузі в регіоні та запровадженню нових підходів у вирощуванні та переробці сої.

Ми як держава надамо їм ряд стимулів:

  • звільнення від сплати ввізного мита на нове обладнання;
  •  звільнення від імпортного ПДВ на нове обладнання;
  •  звільнення від оподаткування податком на прибуток терміном до 5 років.

Другий договір буде підписано між Кабінет Міністрів України, товариством з обмеженою відповідальністю «Буковель» та товариством з обмеженою відповідальністю «Аквапарк» про реалізацію інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями. Реалізація проєкту сприятиме створенню не менше 82 робочих місць та щомісячним податковим надходженням до бюджету у розмірі 469,78 тис. грн.

Державна підтримка проєктів зі значними інвестиціями — це реальна можливість надати інвесторам стимули, щоб вони вкладали кошти у розвиток своїх підприємств навіть під час війни.

І коли скептики кажуть: «Ніхто цього не робитиме», ми на конкретних прикладах показуємо, що такі інвестори є.

Сумарно на цю програму у 2024 році в межах політики «Зроблено в Україні» ми заклали 3 млрд грн.

Як податися на державну підтримку?

Ми розробили детальний гайд для інвесторів. Він містить рекомендації та інструкції для підприємців, які планують реалізувати інвестиційні проєкти в Україні. Посилання на нього залишаю в коментарях.

Програма триватиме й надалі. Ми ж продовжуємо працювати над розбудовою інфраструктури підтримки інвесторів, які готові вкладати в Україну вже зараз, не чекаючи завершення війни. Особливо тих, які готові інвестувати у виробництво і створення продуктів із високою доданою вартістю.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ