Активи медведчука загарбав наближений до Татарова бізнесмен

За матеріалами інтернет-видань 16.07.2024 81

   Недоарештовані активи обвинуваченого у державній зраді екснардепа віктора медведчука, серед яких три столичні фірми «Академ-Клуб», «Осокорки 7» і «Орєст» змогли переписати на себе двоє іноземців і київський бізнесмен Валерій Міщенко. Компанії, які мали довгострокові договори оренди на величезні земельні ділянки на березі Дніпра у Києві, мали опинитися під арештом ще у 2022 році, однак правоохоронці так і не дійшли до державного реєстратора, а на землях вже будується новенький житловий комплекс.

   "Дзеркало тижня".

   Як з’ясували розслідувачі Bihus.Info, спочатку власником фірми став Олександр Білявський – охоронець народного депутата Вадима Столара. Проте пізніше його «замінили» болгарин Петрос Тограмаджян, латвієць Вадим Іванов та українець Валерій Міщенко. Лише останній, як вказують журналісти, був «реальним гравцем» і пов’язаний із заступником керівника Офісу президента України Олегом Татаровим, завдяки якому начебто і вдалося реалізувати цю схему, а Мінюст, генпрокуратуру та СБУ «залишити за бортом».

   Личаківський суд Львова влітку 2022 року арештовує активи Медведчука, серед яких опиняються компанії «Академ-Клуб», «Осокорки 7» і «Орєст». В усіх трьох слідчі Державного бюро розслідувань знайшли одного з лідерів вже забороненої партії «ОПЗЖ». У матеріалах справи йшлося, що оточення політика володіло ними через кіпрську фірму та угорського номінала.

  Попри ухвалу суду, фактичного арешту не сталося, оскільки слідчі й прокурори, за даними Bihus.Info, не звернулися до державного реєстратора, щоб той вніс відомості про арешт у держреєстр, аби «ніхто більше нічого не зміг продати, перепродати чи переписати».

Оскільки цього не сталося, то через пару місяців у цих компаніях змінилися власники. Першим був 28-річний Олександр Білявський із Херсонської області. Журналісти зазначають, що він був охоронцем і виконував роль підставної особи Вадима Столара.

 

 

   Однак, як йдеться у розслідуванні, наприкінці 2022-го нові власники не лише відібрали у Білявського «викинули» з фірм колишні частки Медведчука, а ще й «прибрали» звідти Столара.

   Власником «Академ-Клубу» став Петрос Тограмаджян, який живе у Болгарії і може навіть не підозрювати, що володіє такими активами у Києві. За інформацією ЗМІ, чоловік має кримінальне минуле, а його батько дуже любить російського президента Владіміра Путіна. Він отримав у компанії і частку Медведчука, і частку Столара.

 

   А фірму «Орєст» київський бізнесмен Валерій Міщенко повністю переписав на себе, додали розслідувачі. Про ще одну компанію «Вікторія», яка також належала Медведчуку та мала землі в оренді, правоохоронці «забули», тому вона також опинилася у власності Міщенка.

 

   У Bihus.Info припустили, що іноземці у компаніях є підставними людьми, а вся схема робилася в інтересах бізнесмена Міщенка. Проте, журналісти вважають, що самотужки він не зміг би реалізувати таку аферу, а допоміг йому у цьому заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

Журналісти наводять пару припущень, які могли б підтвердити їхні здогадки:

  • Татаров має вплив на правоохоронні органи, саме тому слідчі і прокурори могли «забути» доарештувати активи медведчука;
  • Схожа історія з активами була у компанії «Укрбуд», яка фігурувала у квартирній афері з Нацгвардією. Тоді одним і з фігурантів розслідування був Татаров.

   Щодо останньої тези, то журналісти нагадують, що до роботи в ОП і після посади в МВС Татаров був юристом в «Укрбуді», активи якого після афери почали «розтягуватися наліво і направо». Зокрема, земельна ділянка на київському академмістечку, де планував будуватися «Укрбуд», нібито відійшла у  контору, куди власниками записали тестя Татарова і партнерку бізнесмена Міщенка.

   Отримавши інформацію від журналістів, Офіс генерального прокурора звернувся в Міністерство юстиції, де у жовтні 2023 року скасували реєстраційні дії з новими власниками і повернули усе на момент арешту.

Цей наказ Мінюсту болгарин Тограмаджян, латвієць Іванов і українець Міщенко змогли оскаржити у Господарському суді Києва і в такий спосіб повернули собі компанії.

   У суді довели, що Офіс генпрокурора мав би знати про проблему з переписуванням ще до повідомлення журналістів, а отже там пропустили двомісячний термін з моменту, коли дізналися до моменту, коли повинні були оскаржити через Мінюст.

Також Мінюст у своєму наказі посилався на прийнятий навесні 2023 року закон, який забороняв нотаріусам і держреєстраторам переписувати щось дотичне до підсанкційних людей. Однак болгарсько-латвійсько-українське тріо зауважило, що переписування компанії відбулося наприкінці 2022-го, тобто до прийняття закону, отже реєстратор не міг відмовити в переписуванні, тому все законно.

Водночас суд ще раз «присоромив» слідчих і прокурорів, мовляв, ті самі в реєстр інформацію про арешт не внесли.

Окрім того, позивачам вдалося посіяти тінь сумніву в тому, що за кіпрською прокладкою справді стояв Медведчук, оскільки нібито «в офіційних документах не написано, що він нею володіє».

   Що стосується забутої слідчими фірми «Вікторія», котра після Медведчука начебто опинилася у власності Міщенка, то на орендованій нею ділянці землі зводять новий житловий комплекс.

   За інформацією Bihus.Info, зараз Міщенко вже переписав «Вікторію» на підставну людину. Проте, коли фірма отримувала ділянку в оренду, то цільовим призначенням було зведення соціально-громадського, торговельного та розважального центру.

   Проте, як йдеться у розслідуванні, Міщенко звернувся до державного кадастрового реєстратора з проханням виправити «технічну помилку» в документах, а по суті змінити цільове призначення земельної ділянки, так щоб можна було будувати житловий комплекс. І хоча перша спроба виявилася невдалою, через два дні була друга, яка і стала успішною, після чого розпочалося будівництво.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ