Альтернативу українській соняшниковій олії важко знайти

За матеріалами інтернет-видань 08.07.2022 467

Як повідомило АПК-Інформ, за останні декілька років у країнах ЄС спостерігалася певна залежність від імпорту соняшникової олії і, зокрема, від імпорту української соняшникової олії, частка якої складає близько 80%.
Через війну в Україні обсяги поставок українського продукту були знижені. Так, від березня п. р. спостерігалося суттєве збільшення поставок соняшникової олії з РФ, окрім збереження імпорту з Молдови. Більш того, країни блоку значно підвищили імпорт насіння соняшнику для подальшої переробки.

  • Як зауважують іноземні аналітики ринку, наразі проблема полягає в тому, що українську соняшникову олію дуже складно замінити продукцією альтернативного походження.

За прогнозами, у 2022/23 МР  збільшений попит на насіння соняшнику в країнах ЄС буде зберігатися завдяки тому, що виробництво олійної в Євросоюзі може досягти рекордних 11,1 млн тонн, як і імпорт соняшнику – 1,3 млн тонн, причому переважно з України.
У результаті обсяги переробки соняшнику також можуть досягти рекорно високих значень - до 10,4 млн тонн і зайняти близько 20% від загальгого обсягу переробки олійних у ЄС.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ