Апостолівська міськрада незаконно володіла заповідною ділянкою 13 га

За матеріалами інтернет-видань 22.09.2022 331
Апостолівська міськрада незаконно володіла заповідною ділянкою 13 га

На фото -  панорама Токівського водоспаду в межах заказника. Автор – Ryzhkov Sergey

Як повідомляє Українська Природоохоронна Група, 2008 року унікальний степовий природний комплекс українського Правобережжя оголосили ландшафтним заказником “Кам`янський прибережно-річковий комплекс”, площею 2615 га. Заказник охопив цінні природні території чотирьох сільських рад Апостолівського району Дніпропетровщини.

2 роки тому Держегеокадастр передав Апостолівській ОТГ в комунальну власність землі державної власності, не беручи до уваги статус території.

Права комунальної власності на цю земельну ділянку опинилися в Апостолівській міській раді. Апостолівська міська рада ділянку розформувала на 2 і виставила на торги. Одну з ділянок віддали в оренду: за результатами земельних торгів Апостолівська міська рада уклала договір про її оренду з ТОВ “МАРВИС”.

З цього приводу, а також інших сформованих ділянок в заказнику ми звернулися до прокуратури, оскільки заказник згідно з проектом створення є державною землею і його не можна вилучати в будь-яку іншу власність.
23 серпня господарський суд Дніпропетровської області визнав незаконною передачу земельної ділянки площею 13 га Головним управлінням Держгеокадастру в комунальну власність Апостолівській громаді, яка незаконно передала ділянку в оренду через аукціон. При цьому було змінено цільове призначення з земель запасу на землі для ведення товарного сільгоспвиробництва

Господарський суд прийняв рішення і вимагає повернути на користь Держави з незаконного володіння Апостолівської міської ради земельну ділянку з кадастровим номером 1220383300:02:001:0157, площею 13 га.
Згідно Земельного кодексу, землями комунальної власності територіальних громад вважаються усі землі державної власності за межами населених пунктів у межах громад, крім земель природно-заповідного та природоохоронного призначення.
Саме тому передача Держгеокадастром земель заказника, які є державною власністю, до комунальної чи приватної власності, чи оренди є незаконною, - зазначається у повідомленні.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ