Астрономічне літо настане 22 червня. Яким воно буде?

За матеріалами інтернет-видань 09.06.2024 380
                                       І ПРИПІКАТИМЕ, І ЛИТИМЕ

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

 
                    

ОСТАННІЙ весняний місяць був прохолодний та сухий, спостерігалося багато приморозків. Дефіцит опадів негативно позначився на зволоженні ґрунту під усіма сільськогосподарськими культурами, воно невпинно погіршувалося. Приморозки пошкодили плодові, плодово-ягідні, городні культури.

Перший літній місяць розпочинається комфортною теплою погодою із короткочасними дощами на всій території України, проте на Лівобережжі їх буде обмаль і на тлі значно вищих, ніж у травні, температур повітря. Так, на півдні, у центрі та сході країни у другій п’ятиденці місяця вже очікуються температури повітря 30-33 градуси тепла, нагріються й західні та північні області — температура там досягатиме вдень 27-29 градусів вище нуля.

Нинішнє метеорологічне літо настало майже на 2-3 тижні раніше на півдні та у центральних областях, на решті території у строки, які відповідають середнім багаторічним показникам, — 18-20 травня. Астрономічне літо настане 22 червня. І це буде найдовший день у році. За рахунок тривалості червневих днів добре прогрівається повітря. Середня багаторічна місячна температура повітря на території України в червні коливається в межах 16-21 градуса тепла. Вона поступово підвищується з північного заходу на південний схід. Найнижча середньомісячна температура повітря плюс 10-15 градусів відзначається у високогірних районах Карпат та Криму. За кліматичною класифікацією такі температури повітря належать до помірних.

Проте останніми роками дедалі частіше у червні спостерігаються значні відхилення від кліматичної норми, що свідчить про надзвичайну мінливість погодних умов останніх десятирічь. Так, напрочуд жарким був цей місяць 1999-го, коли середня місячна температура повітря була вища за липневу на декілька градусів. Це був найспекотніший червень за понад 100-літній період метеорологічних спостережень.

Дуже теплим був червень і 1934, 1946, 1954, 1964, 1975 рр., коли температура повітря перевищувала звичайні показники на 3-6 градусів, а максимальна вдень досягала 35-39, місцями 40 градусів тепла.

Для цього місяця абсолютно типовими є нестійкий характер погоди, періодичні похолодання, пов’язані із надходженням холодного повітря з півночі та північного сходу. За статистикою метеорологічних спостережень, такі синоптичні ситуації обумовлювали історично пізні приморозки — у Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях 2-8 червня на поверхні ґрунту температура знижувалася до від’ємних значень. У західних областях (Волинська, Житомирська) історично пізні приморозки спостерігались ще й 18-20 червня.

Першого місяця літа стають активнішими грозові процеси, частіше трапляються град, шквали. У середньому, за багаторічними даними, влітку майже на всій території України випадає найбільше дощів (30-35 відсотків річної кількості). Вони переважно рясні, грозові та зливові, в червні їх порівняно з іншими літніми місяцями найбільша кількість — від 45 до 85 мм, у Карпатах —100-140, на півдні Херсонської, Донецької, Запорізької областей та на узбережжі Криму — 26-47 мм.

За статистикою метеорологічних спостережень, кількість дощових днів у південних та східних областях становить 5-11, на решті території — 10-15, у Карпатах — до 19 днів. Однак і посухи у червні також звичайне явище для нашого клімату. Найменша кількість опадів цього місяця, зафіксована за період метеорологічних спостережень, не перевищувала 1-7 мм.

За розрахунками синоптиків, нинішнього року середня місячна температура повітря у червні передбачається вищою за норму на 1-2 градуси. Вона становитиме з півночі на південь 18,5-22 градуси тепла. В окремі дні досягатиме 30-32, на півдні та південному сході — 31-35 градусів тепла.

Характер опадів переважатиме грозовий та зливовий. Місячна кількість у більшості західних областей очікується меншою від норми (70-79%), на решті території в межах норми (90-110%) — 47-87 мм, в Карпатах — 90-130 мм, що в межах норми.

                                        Всеукраїнська газета селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

=

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ