Бджоли запилюють більшу частину культур і бережуть біорізноманіття

За матеріалами інтернет-видань 21.05.2024 514
   Бджоли запилюють більшу частину культур і бережуть біорізноманіття

   Свято відзначають з 2018 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 травня Всесвітнім днем бджіл. Крім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.

   Тож, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вітає всіх зі святом, а пасічникам  і бджолярам бажає  успіхів у їхній нелегкій праці!

Бджоли – маленькі комахи, які несуть людству величезну користь і в той же час мають потребу в захисті і турботі. Більшість основних сільськогосподарських продовольчих культур потребує бджіл та інших запильниках.

203893d

Бджоли грають важливу роль в харчуванні людини –  запилюють більшу частину плодоовочевих культур і сприяють збереженню біорізноманіття у природі.

Однак, вчені спостерігають в різних регіонах світу тенденцію скорочення популяції бджіл. Серед основних причин вимирання бджіл – монокультури і використання пестицидів у сільському господарстві.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ ТА МЕД:

♦ Бджоли – природжені математики. Коли вони починають будувати стільники, то завжди дотримуються точних розмірів.

♦ Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років. Правда, у виняткових випадках, заради збереження сім’ї.

♦ Бджола, як і мураха, може переносити вагу, яка в кілька разів перевищує її власну масу.

♦ У бджіл дуже розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.

♦ Збираючи мед, одна бджолосім’я в стані пролетіти за день сумарну відстань, рівну довжині екватора.

♦ До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано. Відбувається це тому, що під час роботи вони підкріплюють нектаром і свої сили.

Простіше кажучи – частину з’їдають самі.

♦ У бджіл є своя мова, якою вони спілкуються між собою. Це мова жестів, рухів тіла. Також вони виділяють спеціальні феромони.

♦ Бджола старша за людину на 50 – 60 тисяч років. Ще первісна людина знала смак меду й уміло використовувала його у своїх цілях.

♦ Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.

♦ Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.

♦ Віск, що виробляється бджолами, має різне призначення. Один використовується для захисту їхнього тіла від вологи, а інший – для будівництва вуликів.

♦ Кількість мінеральних солей, що містяться в меді, майже така ж, як у сироватці крові людини.

♦ Мед володіє прекрасними консервуючими властивостями. У ньому навіть при тривалому зберіганні краще, ніж у багатьох фруктах і овочах, зберігаються вітаміни.

♦ Мед володіє прекрасним заспокійливим ефектом. Випитий увечері настій (три чайні ложечки меду на склянку теплої води) забезпечить спокійний і глибокий сон.

♦ Мед лікує багато недуг. Наприклад, при гастриті й деяких інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту лікарі рекомендують щодня вранці натщесерце з’їдати ложечку меду.

♦ Не можна класти мед у гарячий чай. Тим самим ви «вб’єте» всі його корисні властивості.

♦ Найдорожчий мед видобувається в печері в долині Саікаір, що біля міста Артвин, на глибині 1800 метрів. Щоб купити 1 його кілограм, треба викласти з гаманця 6800 доларів США.

Тож, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вітає всіх зі святом, а пасічникам  і бджолярам бажає  успіхів у їх не легкій праці!

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ