«Без добрива не зрозуміло, як би й зійшла озима пшениця»

За матеріалами інтернет-видань 28.03.2024 408
«Без добрива не зрозуміло, як би й зійшла озима пшениця»

Програма USAID АГРО підтримує мікро, малі та середні (ММСП) підприємства, виробників зернових та олійних культур на важливих етапах виробництва. Зокрема, у доступі до критичних матеріально-технічних ресурсів: через Ініціативу USAID на підтримку стійкості агросектору – AGRI-Україна в 2023 році насіння та добрива отримали понад 14 тис. українських агровиробників, для робіт на площі більше 460 тис га.
За проектами розширення потужностей зі зберігання зерна, понад 1 тисяча агровиробників з 10 областей України отримали послуги зі зберігання зерна в рукавах, а протягом наступного року за підтримки Програми USAID АГРО елеватори збільшать обсяги одночасного зберігання зерна на понад 276 тис. тонн.

Серед значної кількості фермерів, які утримують господарство завдяки допомозі Програми АГРО, і  Любов Гаркуша із  с. Перше Травня Дніпропетровської області. Наразі пані Любов має 200 га землі, де вирощує зернові і олійні культури: пшеницю, соняшник.  
Минулого року фермерка побудувала невеличкий склад для  збереження врожаю соняшника 2023 року. Згодом зрозуміла, що власне зерносховище не вмістить увесь майбутній врожай. Тому Любов Гаркуша звернулась за допомогою до Об’єднання Кооперативів “Господар”, який надавав послуги за підтримки Програми USAID АГРО фермерам Дніпропетровщини. Так аграрійка запакувала на зберігання в рукавах близько 200 тонн врожаю пшениці.

«Пшеницю ми раніше на купу зсипали та накривали брезентом. І так лежало до весни. Було багато прілого. Завдяки наданим рукавам, зерно захищене, по іншому ми б не зберегли. Чекатимемо кращих часів для його реалізації», - ділиться результатами роботи пані Любов.

Підприємниця, як і решта фермерів, не втрачає сили духу і вперто долає виклики війни.

«Нам, фермерам, зараз дуже важко, війна принесла чимало викликів: збільшилися в рази вартість добрив та палива, а ціни на зерно залишаються дуже низькі», - зауважила жінка.

Восени 2023-ого Любов Гаркуша стала однією з 12 тисяч отримувачів добрив для осінньої посівної кампанії.

"Ми отриманою нітроамофоскою (НПК) підживили 10 га озимої пшениці, вона добре перезимувала, все чудово. Дуже задоволені. Без добрива не зрозуміло, як би й зійшла», - вдячно висловилася хазяйка на адресу Програми АГРО.

Наразі у фермерки  - очікування майбутнього врожаю і продовження нелегкої справи. Зростає помічник-син, незабаром агроном. Династія фермерів зміцниться.

"Зараз всі стараються якось вижити та дочекатися перемоги. Тому тримаємося. Дуже тяжко, але ми вистоїмо. Сподіваємося на скоріше завершення війни і працю на своїй землі  без остраху і тривог», - сказала Любов Гаркуша.  

 

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

 

 

 
 
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ