«Без власної держави Україна не може...»: роковини вбивства Степана Бандери

За матеріалами інтернет-видань 15.10.2024 117
«Без власної держави Україна не може...»: роковини вбивства Степана Бандери

За повідомленням культуролога Ганни Черкаської, 15 жовтня 1959 р. у четвер в Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський вистрілив в обличчя 50-літньому Степану Бандері струменем розчину ціаністого калію, від чого той помер о 13-10.
Судовий процес, що пройшов через два роки в Карлсруе, встановив, що наказ Сташинський отримав від керівника КДБ СРСР Олександра Шелепіна з відома першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.
OBOZ.UA наводить кращі цитати ідеолога націоналістичного руху Степана Бандери.

  • "Наш народ завжди прагне волі для себе і бажає її для інших народів. Він боровся і бореться за правду і справедливість. Ми хочемо жити у згоді і взаємному шануванні з усіма народами доброї волі. Такі самі права визнаємо за іншими народами, за які боремося для себе".
  • "Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний".
  • "Наш ідеал свободи – це ідеал всіх вільних людей".
  • "Чистий, незаплямлений крутійствами й компромісами зі злом український націоналізм вийде переможцем з важкого, але величного змагання проти сатанічної большевицької Москви. Він переможе, бо в ньому велика Правда української нації, згідно з Божими законами, життя народів і людей у свободі й справедливості".
  • "Революційне змагання – це національна боротьба в площині духовності, культури, боротьба суспільно-політична й мілітарна, за повне знищення існуючого стану, його змісту й за побудову цілком нового, під кожним оглядом кращого стану, який відповідає потребам і бажанням українського народу".
  • "Без власної держави, без визволення, отже і без визвольної боротьби, Україна не може мати ані свободи, ані добробуту, ані якої-небудь тіні демократії".
  • "Самостійну державу може здобути собі український народ тільки власною боротьбою і трудом".
  • "Без власної держави Україна не може мати ані свободи, ані добробуту, ані якої-небудь тіні демократії."


 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ