ДИВО ОСТАННЬОГО ДЕСЯТИЛІТТЯ: НАЙЯСКРАВІША НАРАЗІ КОМЕТА У НЕБІ НАД ДНІПРОМ

За матеріалами інтернет-видань 15.10.2024 125

 

ВТ 15.10.2024   Оксана Короленко

У небі над Дніпром зафіксували найяскравішу комету останнього десятиліття (ФОТО)

Комета ATLAS є найяскравішою за останні 13 років

У понеділок, 14 жовтня, над Дніпром помітили рідкісне астрономічне явище – комету ATLAS (також відому як C/2023 A3 або Цучиншань-ATLAS). Про це повідомляє "Відомо".

Космічний об’єкт наблизився до Землі на мінімальну відстань – приблизно 70 млн км. Вчені називають її найяскравішою за останні 13 років, що дозволило постерігати за кометою неозброєним оком.

Комета є помітною з 27 вересня, а з 9 жовтня слід від неї видно на заході Сонця. Максимально близько Цучіньшань-ATLAS підлетіла до Землі 12 жовтня і до 20 жовтня ще зрідка виднітиметься в небі. Раніше прогнозувалось, що її найближче проходження біля Землі відбулося 11 жовтня.

Що відомо про комету ATLAS

Комета Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3 належить до класу короткоперіодичних комет. Її орбіта має період близько 107 років, що означає, що вона повернеться у внутрішню частину Сонячної системи приблизно 2131 року. Її виявили ​​в рамках проекту ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System), а назву свою отримала на честь обсерваторії та дослідницького проекту.

Комета має великий діаметр, що становить приблизно 1,5 кілометра, а її ядро складається з льоду та пилу. Це дозволяє їй світитися під час наближення до Сонця, коли тепло починає випаровувати воду з ядра, утворюючи яскраву кометну оболонку.

Комета з'являється у вигляді нечіткої зірки з хвостом, що тягнеться по небу. Аби чіткіше роздивитися небесне тіло знадобиться бінокль чи телескоп.

Нагадаємо, нещодавно в небі над Дніпром з'явилося "північне сяйво".

Ми ЗАКРИВАЄМО СКЛАД - Термо H -TECH за КОПІЙКИ!

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ