Бійці 41-ї ОМБр вимагають звільнення некомпетентного комбрига Сергія Ромашка

За матеріалами інтернет-видань 15.07.2024 171
Відкрили збір коштів на авто для бійців окремої механізованої бригади - РІА  Козятин
   Командир 41-ї Окремої механізованої бригади Сергій Ромашко як приклад некомпетентних кадрових рішень деяких військових керівників.
Розбирався з кар'єрою комбрига 41-ї бригади Ромашко, якого обговорюють як ті, хто з ним воював в районі Часова Яру так і на напрямку Торецька.
   Юрій Бутусов, військовий експерт, сторінка ФБ.
Одразу спойлер: Ромашко не кум Сирського, не кум Баргілевича, не має родинних звязків з керівництвом ЗСУ.
Ситуація критична" - у мережі здійнявся розголос навколо командира 41-ї  ОМБр | Мобільна версія | Новини на Gazeta.ua
   Сергій Ромашко - кадровий військовий, який служив в армії до 2011 року і дослужився до звання підполковник на посаді командира батальону 95-ї аеромобільної бригади. Коли почалась війна у 2014-му році, Ромашко до армії не повернувся, не пройшов АТО, не отримав реального бойового досвіду, займався бізнесом - сільгосппідприємством у Житомирській області.
   Заслуговує поваги, що Ромашко добровільно пішов на війну у лютому 2022-го року. Він був призначений на посаду командира 515-го батальйону 1-ї бригади спецпризначення імені Богуна - це не була якась комфортна та зручна посада - сформована з нуля, з добровольців військова частини, звичайний стрілецький батальон з великим дефіцитом командирів та сержантів усіх рівнів.
  На цьому фоні Ромашко без досвіду війни, але з досвідом кадрового офіцера, виглядав на етапі формування більш організованим та дієздатним, і його призначення було логічним.
   Вчитись реальній війні довелось кривавою ціною. Так, 5 квітня 2022-го року на Херсонському напрямку група бійців 515-го батальйону отримала завдання на просування вздовж залізничної колії по абсолютно відкритій місцевості, і раптом зіткнулась з росіянами. За словами кількох виживших учасників бою, загинуло 20 наших воїнів, 3 потрапили у полон. Ворог виклав відео, як дострілюють наших бійців на місцевості, де нема ніяких укриттів. Учасники бою, які вижили, говорять про відсутність планування та підготовки атаки, відсутність розвідки.
   З військової точки зору важливо відмітити, що 515-й батальйон в Херсонщині не отримував своєї власної смуги відповідальності, де б йшли активні бойові дії, підрозділи придавались під управління іншим військовим частинам. Тому досвіду управління бойовими діями на напрямку інтенсивних дій ворога Ромашко там не отримав.
   Бійці говорять, що як кадровий офіцер Ромашко важко знаходив спільну мову з добровольцями, які не сприймали армійську ієрархію мирного часу. Це призвело до багатьох конфліктів та непорозумінь. Серед офіцерів штабу батальйону Ромашко, з іншого боку, користується повагою.
   Потім 515-й батальйон був на короткий час перекинутий на оборону села Червона Гора під Бахмутом, але невелика кількість засобів аеророзвідки, недостатня чисельність та низька боєздатність не дозволили тривалий час стримувати наступ ворога.
   Логічно важко пояснити, чому командування Сухопутних військ вирішило після епізоду на Червноій Горі підвищити Ромашко у 2023-му на посаду заступника командира 44-ї Окремої механізованої бригади. Не гірше та не краще більшості інших, досвід обмежений та неоднозначний. Очевидно, ключову роль зіграла кадрова школа Ромашко, він говорить зрозумілою мовою та веде себе саме так, як звикло вище армійське керівництво ЗСУ.
   44-та бригада теж не мала своєї смуги відповідальності, окремі підрозділи були придані у складі тактичної групи "Куп'янськ", і проявити себе там Ромашко не міг. Він був призначений на формальну посаду коменданта населеного пункту Двурічна. Саме з цієї посади його призначили на посаду командира 41-ї механізованої бригади, яка мала свою велику смугу відповідальності, і цілих 6 батальйонів у складі.
Призначив Ромашко О. Сирський, безпосереньо представляти нового комбрига приїжджав командувач "Куп'янську" генерал А. Гнатов, діючий командувач ОСУВ "Хортиця".
   Комбрига 41-ї бригади О. Макуху намагались поміняти кілька місяців, серед причин - відмова приймати лінію фортифікаційних споруд, на яку витратили багато грошей, але яка була непридантна для побудови оборони. Тому призначення Ромашка не виглядає як спланований кар'єрний зліт - а виглядає так, що Гнатов та Сирський подивились на офіцера на місці, який їм потрапляв на очі, як командент Двурічної, і вони вирішили, без аналізу бойового шляху та бойового досвіду, призначити симпатичну їм людину на... важливу посаду комбрига.
   Хочу підкреслити - це не провина Ромашко. Його призначення на посаду, який він не відповідає - це відповідальність керівництва ЗСУ.
    Це при тому, що у нас буквально ціла рота відсторонених комбригів та комбатів у резерві та на засланні на навчання, людей з досвідом, репутацією. Але для командування Сухопутних військ призначити на бригаду з шести батальйонів людину, яка не має досвіду, але яка вміє правильно доповідати та правильно себе вести, виявилось набагато важливіше.
   При цьому варто відзначити - 41-ша бригада була знов сформованим з'єднанням, з великою кількістю організаційних проблем, дефіцитом кадрів, некомплектом, низьким рівнем бойової підготовки. Тобто створення боєздатності такої бригади вимагало надвичайних лідерських якостей та компетенцій від командира.
   Причому, на таку саме знов сформовану 32-гу бригаду у тій же ситуації, той же Сирський призначив якраз компетентного командира - досвідченого комбата 22-го батальйону 92-ї бригади Ковцура. То чому на 41-шу не призначили командира такого ж рівня?
   Важко зрозуміти, чому за рішенням Сирського та Содоля 41-ша бригада була направлена на один з ключових напоямків - на Часів Яр. Про що думало комануваннчя, коли в таке пекло направляло одне зі слабких з'єднань? Бачимо, великі проблеми з реальною оцінкою боєздатності військ. Героїчні бійці 41-шої бригади чесно бились, понесли значні втрати, і бригада почала отримувати значну кількість приданих частин.
   41-ша бригада на Часовому Ярі не могла себе проявити в першу чергу через слабкість управління. Героїчні люди швидко закінчуються, а їх у 41-й бригаді було багато, та вони самі не можуть тримати фронт. Ключові вузли оборони тримали придані частини. Усі представники частин відмічають, що комбриг Ромашко реальною обстановкою не володів, взаємодія військ була слабкою.
   Після втрат кількох позицій приданими 41-й підрозділами 67-ї механізованої бригади, у всіх пробемах були звинувачені... бійці 67-ї, а не Ромашко. В результаті у 67-ї зняли кількох комбатів та близько тисячі бійців перевели на службу в інші частини, в основному в ту ж саму 41-шу. Як ми зараз бачимо - це було абсолютно незаслужено. Оборона 41-ї продовжила сипатись.
   Ключовими ланками в останні дні оборони мікрорайону "Канал" у Часовому Ярі були спецпідрозділи ГУР МО «Кракен», Іноземний Легіон та 225-й штурмовий батальйон. Їхні військовослужбовці дуже критично висловлюються про рівень управління 41-ї бригади.
   Після того, як підрозділ ГУР МО було виведено з району каналу, і полосу прийняли виснажені вже вкрай підрозділи 41-ї бригади, оборона "Каналу" посипалась стрімко.
   Але це не кінець історії. Не зважаючи на очевидну втрату боєздатності 41-ю бригадою, командування ОСУВ "Хортиця" - ухвалило рішення, затверджене Сирським - перекинути 41-шу бригаду не в тил на переформування - а на оборону Торецька та Нью-Йорку! А з цього напрямку перекинути 24-ту механізовану бригаду, яка до того там успішно оборонялась цілий рік і не відійшла ні на крок. Абсолютно не зрозуміло, на чому грунтувалось таке рішення...
   Звичайно, перегрупування було одразу помічено російською розвідкою. І як тільки перші підрозділи 41-ї бригади розгорнулись на позиціях 24-ки під Торецьком та Нью-Йорком, росіяни атакували і в першій же день одразу захопили два ротних опорних пункти. Потім оборона продовжила щоденно сипатись, 41-ша бригада не могла втриматись, її почали негайно посилювати знову приданими силами. І криза в районі Торецьку та Нью-Йорку - це криза внаслідок в першу чергу помилкових управлінських рішень.
   Тепер придані підрозділи під Торецьком навіть публічно звинувачують Ромашко - так, це його відповідальність, що він не може чесно повідомити про неспроможність виконати своїми силами такі важкі бойові завдання, і звинувачує інших. Ромашко продовжує командувати 41-ю бригадою, попри усі скандали та провали. Ось тому і думають в армії люди, що він чийсь кум, і що йому усе пробачають.
   До речі, наказ 24-й бригаді завести свої підрозділи на позиції, які 41-ша бригада давно втратила, звичайно, не міг бути виконаний. Оборона Часова Яру також просіла. І тепер замість визнання своєї помилки з невірної оцінки боєздатності 41-ї бригади та з помилкової ротації 24-ки, відповідальність намагаються перекласти на... комбрига 24-ки І. Голишевського. Сподіваюся, що під час таких напружених бойових дій 24-ту бригаду не лишать без досвідченого командира, який не міг створити дива, тому що дива на війні не трапляються.
   Сподіваюсь, що з ситуації у 41-й бригаді, зі скандалу з 67-ю бригадою, з трагічних обставин втрати позицій у Часовому Ярі, Торецьку та Нью-Йорку почнуть робити системні висновки.
   Керівництво ЗСУ на підставі цих сумних подій має негайно переглянути свої підходи до трьох ключових питань у кадровій роботі:
1. Призначення ключової ланки управління - командирів бригад. Їх у нас всього сто, невже важко зрозуміти, що ці сто людей мають бути елітою армії, з високими лідерськими якостями, самостійним мисленням, а не зручними лояльними "чого забажаєте?" Чому знімають комбригів-лідерів, і призначають слабких та несамостійних? Невже О. Сирському незрозуміло, що він має спиратись на лідерів, які його посилюють? Боєздатність армії починається з довіри до командирів. Тільки тоді може бути якісний піар.
2. Постановка бойових завдань має обумовлюватись реальною оцінкою боєздатності з'єднань, а не просто чисельністю у списку особового складу. Боєздатність визначається довірою людей до комбрига в першу чергу, це все нескладно робити хоча б на підставі давно розроблених методик центру МПЗ або інщих видів опитувань. Це, до речі, також застосовується в арміях НАТО.
3. Керівництво ЗСУ має негайно застосувати After action review - Аналіз після дії, для об'єктивної оцінки операцій та рішень. Щб виправляти свої помилки самостійно, а не бігати по тих самісіньких граблях і читати про себе справедливу критику у соцмережах.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ