Брехня їде, ще й брехнею поганяє

За матеріалами інтернет-видань 14.02.2023 450
  • Увага: фейк!

Відчай Кремля. Путін іде на таран (огляд преси)

      StopFake.org.

Фейкові новини — це навмисне поширення брехні з метою зміни суспільної думки або поділу людей на кілька ворогуючих таборів. Для створення фейків використовують змінені або вигадані історії, божевільні теорії змови, містифікації, сфабриковані фото та відео.

    РОСІЙСЬКІ пропагандисти у своїх телеграм-каналах та у кремлівських медіа поширили черговий «документ». У ньому йдеться про те, що Україна готується до депортації жінок та чоловіків, які перебувають за кордоном. Нібито посольства України в ЄС мають надати інформацію про людей призовного віку. Відтак буцімто після депортації усіх жінок та чоловіків мобілізують. Зокрема, таке «звернення» начебто надійшло до Посольства України в Латвії.

    Як запевняють фахівці Центру протидії дезінформації, Міністерство закордонних справ України не надсилало нічого подібного до Посольства України в Латвії та в інших країнах Європи. «Документ» підроблений і не має жодного стосунку до офіційної позиції нашої держави.

    Поширюючи брехню, пропагандисти хочуть посіяти паніку серед українських біженців у Європі. Також брехуни створюють враження того, що ситуація на фронті вкрай погана, отже українській владі буцімто доводиться повертати людей з-за кордону й мобілізовувати навіть жінок.

    Нещодавно путінські медіа розповсюдили повідомлення: російська розвідка має докази, що ЗСУ зберігають зброю та боєзапаси, отримані від Заходу, на атомних електростанціях. Мовляв, росія не завдаватиме ударів по ядерних об’єктах, а якщо озброєння здетонують, то можна буде звинуватити в цьому москву. Це — неправда. Як пишуть аналітики EU vs Disinfo, росія не надала жодного доказу, який би підтвердив такі повідомлення. Мета таких інформаційних вкидів — відвернути увагу від ситуації на ЗАЕС, яку ще на початку вторгнення захопили російські військові.

    Повідомлення російської пропаганди спростували і в МАГАТЕ. Голова агентства Рафаель Ґроссі поінформував, що експерти МАГАТЕ здійснили інспекцію на українських атомних електростанціях і не виявили ніякого військового обладнання.

    Також деякі російські медіа та проросійські телеграм-канали поширюють фотосвітлину, зроблену нібито в аеропорту «Штутгарт» у Німеччині. У повідомленнях ідеться, що в тамтешній повітряній гавані з’явилися плакати із закликом до влади не передавати Україні танків: «Нехай «Леопарди» залишаться у Німеччині! Зупиніть пограбування Бундесверу!». Це — брехня!

    Зображення на плакатах відредагували у фоторедакторах. Журналісти StopFake дістали підтвердження цього у пресслужбі аеропорту «Штутгарт». Там запевнили: монітор, який видно на фотографії, транслює лише комерційні рекламні ролики або інформаційні повідомлення для пасажирів.

    У такий спосіб російська пропаганда підживлює плітки, що іноземні громадяни не підтримують України. Раніше агітпроп писав, що передання Польщею танків Leopard — «театральна постановка», яка ні на що не вплине. Це буцімто визнав навіть Зеленський.

    Також рашистські медіа поширюють інформацію, що в Україні хочуть заборонити називати зайця русаком. Мовляв, така назва асоціюється з росіянами та росією. Як доказ пропагандисти демонструють начебто відеозапис прямого ефіру на українському телеканалі «1+1». На ньому під час одного з сюжетів у стрічці новин нібито зазначалось: «Сірого зайця» заборонять називати зайцем-русаком — Верховна Рада України». Це — фейк.

    Співробітники StopFake з’ясували, що уривок, який ширився мережею, був відредагований. В офіційному акаунті програми «ТСН» на Фейсбуці є повна версія трансляції новин за той день. Під оригінальним відеосюжетом у стрічці новин міститься інформація із посиланням на CNN, що в Білому домі вважають спроби росії деморалізувати українців укотре проваленими.

     У такий спосіб російські пропагандисти намагаються підживити перегуди, що українці — нацисти та русофоби, які ненавидять усе, пов’язане з росіянами.

     "Сільські вісті".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ