СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА НА СЬОГОДНІ

За матеріалами інтернет-видань 14.02.2023 449

Олена Бегма

Щоб ніколи не забути. 60 вражаючих фото з Майдану

     З ПОЧАТКОМ повномасштабного вторгнення чимало українців опинились у скрутному фінансовому становищі через втрату роботи. До цього додалась інфляція, відтак збільшилась кількість зубожілих співвітчизників. Хоча для таких громадян існують державні субсидії, навіть вони вже не допомагають сплачувати комунальні послуги у повному обсязі. Посприяти розв’язанню цієї проблеми покликаний законопроєкт № 8367, внесений на розгляд Верховної Ради. Згідно з ним, паралельно існуватимуть два варіанти.

    Перший — реструктуризація боргу. Власники та орендарі житла матимуть можливість виплачувати заборгованість, що накопичилась за воєнний час, протягом п’яти років. При цьому термін та сума, яку можна реструктуризувати, залежатимуть від рівня доходів власника житла. Завважте: заборгованість не перешкоджатиме нарахуванню субсидії громадянам, яким вона призначена.

    Другий — списання боргів. Цей варіант стосуватиметься тих, чиє житло розташоване в зоні, де велись чи ведуться бойові дії. Але пробачать тільки ту суму, яка накопичилась за період ведення бойових дій.

Порядок списання боргів та його терміни мають бути визначені Кабінетом Міністрів, коли ухвалять відповідний закон.

Національне військове кладовище

     СТАЛО відомо, що навесні нинішнього року на території урочища «Лиса гора» у Києві розпочнеться будівництво комплексу національного військового меморіального кладовища. «Ми плануємо зробити його на кшталт Арлінгтонського кладовища, що у передмісті Вашингтона, США. Кабінетом Міністрів уже ухвалені всі нормативно-правові акти щодо вимог до стилізованої одноманітності поховань та надгробних табличок. Оголошено архітектурний конкурс; план-проєкт меморіального кладовища, який переможе, опублікують», — заявив заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун. Поки що на передпроєктну документацію та на перші підготовчі роботи в бюджеті закладено 32 мільйони гривень.

                                                            Залізничні спекулянти-перекупники

    УКРЗАЛІЗНИЦЯ змінила правила продажу квитків на міжнародні рейси. Так, відтепер придбати квитки на найпопулярніший міжнародний рейс № 67/68 Київ — Варшава — Київ можна тільки онлайн. А всі квитки, що повертатимуться на конкретну дату, вводитимуться у систему чітко за один день до дати поїздки між 08:00 та 09:00 ранку. «Тож якщо ви не встигли придбати квиток за 20 днів, уже не потрібно щодня «полювати» на нього», — сказано на сайті УЗ. Таку норму запроваджено з метою боротьби зі спекулянтами-перекупниками квитків на затребувані міжнародні рейси. Для чого довелося «прополоти» і лави самих залізничників. «Звільнено співробітників Укрзалізниці, причетних до схеми перепродажу квитків за «комісію», — повідомили у відомстві…

    Торік залізнична компанія України перевезла близько 1, 4 млн пасажирів у сполученні з країнами ЄС. Це рекордний показник за останні 10 років. Окрім того, 600 тисяч громадян були евакуйовані до ЄС спеціальними рейсами.

                              На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні                        

                                                      Одружитись і розлучитись за кордоном

     ПОЧИНАЮЧИ з лютого цього року українці, перебуваючи за кордоном, можуть там одружитися, розлучитися, отримати свідоцтво про смерть та про народження. Згідно з урядовою постановою, дипломатичні установи України в зарубіжжі віднині мають право проводити держреєстрацію актів цивільного стану, вносити зміни до актових записів цивільного стану, поновлювати й анульовувати їх. Також закордонні дипломатичні установи зможуть повторно видавати свідоцтва про держреєстрацію та витяги з Реєстру. При цьому документи готуватимуть незалежно від місця зберігання паперового носія.

     Між іншим, ще торік жінкам і чоловікам, які несуть службу, дозволили одружуватися дистанційно.

                                          Проєкт «Неопалимі»

    В УКРАЇНІ розробили спеціальну програму безоплатної допомоги тим, хто дістав поранення через війну. Проєкт «Неопалимі» прагне допомогти військовим і цивільним, які зазнали значних пошкоджень шкіри, як от опіки або рубці. Допомогу постраждалим унаслідок воєнних дій будуть надавати кваліфіковані спеціалісти, а з майбутніми пацієнтами спілкуватиметься команда волонтерів. Для процедур використовуватимуть новітні лазерну апаратуру та медпрепарати.

    Як наголошують ініціатори проєкту, вартість процедури естетичної медицини, що допомагає позбутися шрамів та опіків, подеколи сягає пів мільйона гривень для одного пацієнта. Але в рамках «Неопалимих» можна пройти всі процедури безплатно. Дізнатися подробиці проєкту можна на його сторінці в Instagram або ж за номером телефону +38(066)-906-06-14.

                                                        Такі різні середні зарплати

    ПЕРЕСІЧНА зарплата по Україні нині становить 15 000 грн. Втім, за даними рекрутингових агентств, цей показник різниться залежно від спеціальності та регіону. Також важливу роль відіграє попит у кожному із сегментів. Наприклад, на платформі вакансій Work.ua середня заробітна плата у продавця-консультанта дорівнює 12 тис. грн, менеджера із продажу — 20 тис., водія — 22 тис., кухаря — 14 тис., адміністратора — 13,5 тис., бухгалтера — 15,5 тис., касира — 11,9 тис., менеджера по роботі з клієнтами — 17,5 тис., офіс-менеджера — 14 тис., торгового представника — 21 тис. грн.

                                                          Посилку видадуть і без документів

     ВІДТЕПЕР одержати відправлення на Укрпошті можна й без пред’явлення документа, що посвідчує особу. Достатньо показати операторові поштового зв’язку СМС-повідомлення про доставку посилки у своєму телефоні. Ясна річ, нововведення діє для фізичних осіб та за умови, що вказано номер телефону отримувача. Однак для цієї послуги (з допомогою повідомлення) є кілька обмежень: оголошена цінність до 15 000 грн, післяплата до 5000 грн для внутрішніх відправлень; оголошена цінність до 20 000 грн для міжнародних відправлень; відсутні позначки «Вручити особисто» та/або «Судова повістка».


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ