Через замінування близько 20% сільгоспземель України не будуть засіяні

За матеріалами інтернет-видань 28.04.2023 377
Через замінування близько 20% сільгоспземель України не будуть засіяні

За словами народного депутата, члена парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитра Соломчука, сільськогосподарські землі найбільш заміновані в Херсонській, Миколаївській та Харківській областях. І розташовані вибухонебезпечні предмети не лише на поверхні, а й на глибині 20-40 сантиметрів.
Дмитро Соломчук зауважив, що такі поля розміновувати варто спеціальними машинами, які знищують вибухонебезпечні предмети на глибині до 60 сантиметрів.

"Якщо зробити тільки поверхневе розмінування, то потім будь-яка сільськогосподарська техніка з плугами, боронами або сівалками наражається на небезпеку. Саме тому зараз майже щодня у нас є повідомлення про підриви фермерської техніки на нерозмінованих полях», - наголосив нардеп.

На його думку, ті поля, де були просто встановлені міни, після розмінування повністю придатні до сільгоспробіт. Однак є угіддя, побиті ракетами та снарядами, і там нижні й верхні шари землі перемішані. Для відновлення таких полів необхідні спеціальні добрива, треба відновлювати плодючість цих земель.
За  підрахунками Дмитра Соломчука, через замінування приблизно 20% сільськогосподарських земель України не буде засіяно. Швидко виконати необхідні роботи зможуть тільки кілька сотень спеціальних саперних автоматизованих комплексів.

«Реально -  розмінувати всі площі  за кілька років, якщо таких машин в Україні буде 200-300. Якщо техніки буде мало й розміновувати доведеться вручну, то все може затягнутися на десятиліття", - підкреслив Соломчук.  

Як зазначається в "Урядовому порталі", від фонду Говарда Баффета в Україну прибули перші машини механізованого розмінування DOK-ING MV-4 та MV-10 виробництва Республіка Хорватія,  які  ефективно використовуються піротехніками ДСНС у Херсонській області. Передані Україні машини можуть використовуватися для розмінування протипіхотних та протитанкових мін, касетних боєприпасів, саморобних вибухових пристроїв, а також місцевості з твердим покриттям.

За словами Голови ДСНС України Сергія Крука,  такі машини управляються дистанційно, тому  фахівці  більш захищені від мін-пасток чи боєприпасів зі слідами втручання, а також можуть очищати щільно заміновані території на безпечній для себе  відстані.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ