Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться

Марина Бабич 31.05.2024 295
Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться

Колись давно у червні ми з бабусею ходили до яру. Вона косила пахучу траву, а я розглядала у тій траві квітки. Цвіли шавлія, конюшина, буркун, чебрець, і  медові аромати так паморочили голову, що лягала горілиць і дивилася у високе небо, аж очі від тої високості примружувала.
У червні так завжди. Все навкруги наливається  силою і красою і передається нам, людям. Інколи червень буває плакучий, дощі за дощами. Але то тільки на радість рослинам і деревам.

Кажуть, що перший місяць літа називають рум'янцем року, полуднем, сінокісником, хліборостом. Вважається, що "червень" походить від слова "червоний". Червоніє о цій порі суниця, полуниця, черешня, вишня, малина. Також саме в ці моменти і заводяться різноманітні черв'ячки в плодах. Що саме слугує достовірною назвою, так і не вияснили науковці через купу аргументів. Але що місяць багатий і щедрий на буяння природи - це вже не відбереш.  
У народі часто говорять, що у червні на полі густо, а в коморі пусто.
Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться.
У червні перша ягідка в роток, а друга в козубок.
У червні люди раді літу, як бджоли цвіту.
Червень каже: «Коси, коса, допоки роса, бо сонце пригріє — косар упріє, а коли роса додолу, то косар — додому».

За прогнозом Українського гідрометеорологічного центру, червень цього року буде теплішим на 1.5-2°, тобто вище за норму. Температура повітря сягатиме 19-23°, а в гірських районах 16-19° тепла.
Дощі прогнозуються в межах норми. Очікується 49-90 мм опадів.
За даними синоптиків, червень може добре дивувати. Бо дослідження багаторічного режиму погоди у червні зафіксували абсолютний мінімум температури повітря з позначкою 1-9° тепла, а у гірських районах, Волинській, Рівненській, північних, північно-східних та Дніпропетровській областях місцями 0.3-3.4° морозу, на високогір′ї Карпат до 5° морозу.
Абсолютним максимумом стала температура повітря у червні з позначкою 32-38.5°, в Одеській, Херсонській, Харківській та Луганській областях місцями 39-39.8°, в гірських районах 25-33° тепла.
Тому хай червень буде милостивий до українців і дарує волю та зріст засіяним ланам,  полям, огородам! Хай буде і червень медовий, і рік хлібовий!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ