Чи можна зруйнувати дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища?

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2024 101

ДАМБИ ВЦІЛІЮТЬ, ОБЛАДНАННЯ - НІ

Підготувала Марія КРАМАР.

ДНЯМИ представниця МЗС рф марія захарова заявила, що Україна начебто має намір зруйнувати дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища. За її словами, це планується зробити, щоб «знову вигадати історію» для міжнародної спільноти, звинувативши росію у воєнних злочинах, і попросити Захід про нову військову допомогу.

Українське Міністерство закордонних справ відреагувало на слова захарової, відкинувши ці безпідставні звинувачення як абсурдні й наголосивши, що єдиною причиною загроз для цивільного населення і руйнувань критичної інфраструктури в Україні є російська агресія.

У Центрі протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України назвали російські залякування підривами ГЕС у Києві та Каневі «продовженням спроби дестабілізувати ситуацію в нашій країні у рамках дезінформаційної операції «Мир».

Утім, ігнорувати такі заяви московитів не варто. Як відомо, це їхня звична тактика — організовувати теракти і звинувачувати самих жертв у їх скоєнні. Тож ця тема викликала неабиякі резонанс і тривогу в суспільстві. Чи можна зруйнувати Канівську та Київську дамби, як це сталось із Каховською? Які можуть бути наслідки?

За словами генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти, російській федерації не вдасться зруйнувати дамби Київської та Канівської гідроелектростанцій, як це мало місце з Каховською. Як він пояснив в інтерв’ю виданню Forbes, їх майже неможливо знищити ззовні. Греблі цих чи не найбільших вітчизняних ГЕС будувалися в часи «холодної» війни із таким запасом міцності, аби витримати прямі попадання ракет та бомб, і навіть не прямий, але недалекий вибух ядерної зброї. Аби завдати непоправної шкоди, росіянам потрібно залітати на територію України на літаках і скидати на дамби велику кількість важких авіаційних бомб.

«Це вкрай малоймовірний сценарій. Київська та Канівська ГЕС розташовані в центрі України, далеко від лінії фронту, тому авіація ворога навряд чи зможе наблизитись. І навіть кілька ракетних чи бомбових ударів в одне місце здатні лише пробити отвір у дамбі, звідки виходитиме вода. Тоді спрацює водосховище, хіба що люди в наближених населених пунктах залишаться без води, — пояснив Сирота. — Але таких наслідків, як у Херсонській області, не буде. Каховську ГЕС росіяни змогли підірвати зсередини, тому що вона була ними окупована. Завезли туди сотні кілограмів вибухівки. Була практично зруйнована вся станція і 12 водозливних затворів. Це був дуже великий витік».

Та, звичайно, заподіяти ракетним ударом непоправної шкоди генеруючому обладнанню ГЕС росіяни можуть. Утім, враховуючи, що вся наша гідроенергетика, включно із уже не працюючою Каховською і малими ГЕС у Карпатах, давала менш ніж 7% загальної генерації, то це суттєво не позначиться на і без того катастрофічному стані вітчизняної енергетики.

                                                         (Всеукраїнська газета селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ