Чим дрібніший фермер, тим менше вносить добрив

За матеріалами інтернет-видань 22.06.2024 393

 

Дрібні фермери України змушені скорочувати норми внесення добрив

В Україні продовжується тенденція до зниження середніх норм внесення добрив у галузі. Хоч великі виробники практично не зменшували норм, дрібні аграрії були змушені їх істотно скоротити, пише SEEDS.

Про це йдеться у четвертому випуску дослідження «УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва», проведеного Міністерством аграрної політики та продовольства спільно з «Українським клубом аграрного бізнесу» (УКАБ) за підтримки Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR) Світового банку, повідомляє Мінагрополітики.

«Хоча восени 2023 року і було зафіксоване збільшення норм внесення добрив під озимі культури, то навесні 2024 року норми внесення знову скоротились – в середньому на 5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основними причинами зменшення норм внесення добрив є брак обігових коштів та здорожчання їхньої вартості через зміни до Митного Кодексу та загальну ситуацію невизначеності в галузі у зв’язку з війною.

Варто зауважити, що великі виробники практично не зменшили норми внесення добрив, в той час, як дрібні аграрії були змушені їх скоротити в середньому на 10-15%», – йдеться в повідомленні міністерства.

Водночас норми внесення засобів захисту рослин залишились на тому ж рівні, адже зменшення використання ЗЗР може призвести до погіршення врожайності та якості зернових і олійних культур.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ