Депутати ВР «відмазали» від кваліфоцінювання 203-х суддів апеляції Київщини

За матеріалами інтернет-видань 08.12.2023 2220
Суддів Київського апеляційного суду впіймали на багатотисячному хабарі  (фото) — УНІАН
   НАБУ викрило на багатотисячному хабарі 4 суддів Київського апеляційного суду
    Є прогрес з законом про добір суддів. Але очищення судів усе ще під загрозою. Як і допомога партнерів.
   Позавчора комітет із правової політики ВР затвердив до другого читання текст законопроєкту #10140-д про добір суддів.
   З хорошого - прибрали положення, які спотворють до невпізнаваності Громадська рада доброчесності і вдосконалили інші важливі моменти.
   Із загрозливого - депутати фактично вивели з-під кваліфікаційного оцінювання понад 200 топ-суддів і створили ГРД суттєві процедурні перепони. І це конче потрібно виправити в найближчі півтора дні.
Тепер по порядку.
   Ще в 2015 році 203 судді київських апеляційних судів пройшли абсолютно безсенсовне так зване "первинне кваліфікаційне оцінювання". Це було ще до змін до Конституції, а тому там не було ні ГРД, ні взагалі жодного контролю громадськості. А якщо в судді вивляли неспівмірну кількість майна, то його могли... відправити повчитися в школу суддів. Все.
   Наскільки сильно такі драконівські методи вплинули на київських апеляційних суддів - можна посудити з останніх новин про затримання на хабарі відразу ЧОТИРЬОХ із них. Ну або з оприлюдненого пару років тому оперативного відео, де прокурор засовує в сумку $100 000 хабаря і хвалиться, що може "порішати" з будь-ким із більше, ніж СОТНІ суддів Київського апеляційного суду. Крім одної, "і ето брєд" (скину в коментарі).
   Так от, депутати пропонували правку, за якою ці судді зараз мають нарешті постати перед нормальним кваліфоцінюванням. Але комітет майже одноголосно цю правку відхилив. І ми маємо тепер всі шанси ще дуже надовго залишитися з усіма цими "достойниками!.
   Крім цього, депутати підклали ГРД відразу дві "свині" (напевно, до Миколая).
По-перше, створили повний хаос з визначення кількості голосів у ВККС, необхідних для подолання висновку ГРД. Раніше закон чітко писав- "11 голосів". Тепер це "2/3 від обраного складу, але не менше ніж 9". І то якщо зал підтримає поправку 226 голосами, інакше там буде ще гірша редакція. Це знижує поріг для подолання висновків і дає додаткові можливості для оскарження рішень про звільнення недоброчесних суддів у судах.
   По-друге, обмежили ГРД в можливості звертатися до ВККС про перенесення дати кваліфоціюнювання судді аж до одного разу. Це схема, яка дозволить окремим членам комісії маніпулювати розкладом і створювати ситуації, в яких ГРД банально не буде фізичної можливості ні проаналізувати суддю і підготувати висновок, ні попросити більше часу для підготовки.
   Найцікавіше, що добір і кваліфоцінювання суддів за повноцінної участі ГРД - в ключових завданнях, визначених ЄС для України на наступний рік. А необхідність проведення нормального кваліфоцінювання апеляційних суддів партнери на дуже високому рівні комунікували депутатам безпосередньо в процесі розгляду проєкту.
І ми вкорте в ситуації, де задля порятунку недоброчесних суддів ігноруємо ключові вимоги тих, від кого залежить наше виживання.
   Про те, як складно зараз УЖЕ отримувати допомогу і що рішення про відкриття перемовин через тиждень висить на волосині - і так усі новини гудуть. От точно до цього ще не вистачало заголовків на кшталт "Більшість Зеленського консервує стан речей в корумпованій судовій системі".
   Шановні депутати! Ще не пізно поміняти ці прикрі непорозуміння. І вчасно дати партнерам потужний меседж, що Україна таки змінюється.
   Ruslan Stefanchuk David Braun Денис Маслов Anastasia Radina Ivanna Klympush-Tsintsadze Рома Грищук Дмитро Гурін Anna Bondar Roman Babiy Ярослав Юрчишин Роман Лозинський Альона Шкрум і інші шановні члени Ради, будь ласка, давайте зробимо це. Це зараз критично важливо.
   Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ