НАСКІЛЬКИ ВПАЛА НАРОДЖУВАНІСТЬ У ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ

За матеріалами інтернет-видань 08.12.2023 294

                              ТА ЯКІ ІМЕНА НАЙЧАСІШЕ ДАЮТЬ МАЛЯТАМ

    Народжуваність на Дніпропетровщині зменшилася протягом останніх років, зокрема у період війни. Зареєстрованих малят у 2023 році на понад дві тисячі менше, ніж торік. Про це Відкритому розповіла начальниця Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Любов Галіча.

Любов Галіча: "Народжуваність в Україні може побити антирекорд і впасти до найнижчого у світі рівня. Статистика свідчить, що за півроку народжуваність у країні знизилася на 28% порівняно з аналогічним періодом до повномасштабної війни. Це рекордне падіння показника з моменту здобуття Україною незалежності 1991 року.  В Україні рівень народжуваності був одним із найнижчих у Європі ще до повномасштабного вторгнення росії. Зараз показник, за прогнозами українських демографів, може стати найнижчим у світі".

“Це пов’язано з різними факторами, такими як економічна нестабільність, соціальні зміни, перенесення пріоритетів, втрата робочих місць та інші складнощі. Багато сімей змушені відкласти рішення про народження дітей через невизначеність та небезпеку війни. Якщо говорити мовою статистики, то дані зареєстрованих народжень у нашій області такі: 2021 рік — 16 665 дітей, 2022-й — 14 478, 2023-й — 12 280 зареєстрованих малят. 

Однак багато жителів Дніпропетровської області мігрували і народили дітей у західних регіонах України або за кордоном. Комплексна послуга єМалятко єдина в Україні, яка дозволяє батькам новонародженої дитини за однією заявою отримати державні послуги з моменту народження. Так протягом 10 місяців поточного року цією послугою в нашому регіоні скористалися вже 7 716 осіб”, – розповідає Любов Галіча.

Найпоширенішими іменами серед хлопчиків у 2023 році залишаються: Артем, Давид, Данило, Іван, Марк, Матвій, Михайло, Ярослав. Серед дівчаток – Аліса, Анастасія, Дарина, Єва, Марія, Мілана, Мирослава, Соломія та Софія. Серед рідковживаних та нетрадиційних імен хлопчиків можна виокремити такі: Бажен, Данай, Джозеф, Леонард, Мігран, Осман, Саян, Тит, Тихон-Леон, Януш. Серед дівчат – Арнела, Вів’єн, Данелія, Іларія, Есма, Калатея, Мадона, Тея-Марія, Хлоя.  


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ