Дискваліфікація Ольги Харлан - спортивний терор рф

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2023 409
 
Ольгу Харлан зняли з чемпіонату світу з фехтування після відмови "привітати" суперницю з Росії

    Фехтувальниця відмовилася тиснути руку "нейтральній" спортсменці з росії, за що отримала дискваліфікацію.

  Лідерка збірної України з фехтування Ольга Харлан уперше висловилася на тему дискваліфікації, яку отримала вчора на чемпіонаті світу, що триває у Мілані. Українська фехтувальниця записала відео, яке виклала на своїй сторінці в Instagram.

   Харлан змогла виступити в особистому турнірі з фехтування на шаблях на чемпіонаті світу, попри наявність представників з росії. У першому ж бою українська фехтувальниця здолала "нейтральну" атлетку Анну Смірнову - 15:7.

   Проте на наступний бій Харлан вже не вийшла. Через відмову від рукостискання зі Смірновою її виключили зі списку учасниць турніру. І разом з цим дискваліфікували терміном на 60 днів!

Федерація фехтування України висловилася на захист Харлан, подавши апеляцію на рішення про дискваліфікацію. Тоді як самій фехтувальниці висловили масову підтримку: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, зокрема, закликав Міжнародну федерацію фехтування скасувати санкції проти спортсменки.

   Сама ж Харлан уперше публічно висловилася щодо дискваліфікації під кінець дня. Українська фехтувальниця записала відеозвернення, у якому подякувала усім за підтримку і наголосила, що її вчинок на доріжці відносно Смірнової - від усього серця.

"Сьогодні був, як ви бачите, дуже важкий і важливий день. Те, що відбулося, створює дуже багато запитань, але й, водночас, дуже багато відповідей. Ми зрозуміли, що та країна, яка тероризує нашу державу, наших людей, наші сім'ї, також тероризує й спорт.

Що відбулося сьогодні - це те, що й мало відбутися. Я не хотіла тиснути руку цій спортсменці та діяла своїм серцем. Коли я почула про те, що мене хочуть зняти зі змагань, дискваліфікувати, дати мені чорну картку - звісно, це мене вбило. Вбило настільки, що я кричала від болю. Але потім я почала оживати, тому що ви, Ваші месджі, підтримка - підтримка кожного. А особливо підтримка від наших бійців ЗСУ, що нас захищають. Коли я чую це, що я мотивую їх, що цей вчинок їх замотивував до бою з агресором- це неможливо передати. Дякую кожному з вас, кожному бійцю, що нас захищає!

   Знаєте, ніколи нікого не можна примусити до миру. Особливо українців. Ніколи. Жодних рукостискань. Ніколи. Тому так буде завжди. І я, мабуть, як всі у цьому світі, адекватному світі, розумію, що правила мають змінитися. Бо змінюється світ. Але те, що я відчуваю від вас усіх - не передати словами. Дякую кожному, відчуваю все. Ви в моєму серці. Слава Україні", - сказала Харлан.

   Як відбулася дискваліфікація Ольги Харлан: хронологія подій

  • Ольга Харлан виходить на бій проти росіянки Смірнової. За день до цього міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту турнірів, де виступають спортсмени з росії та білорусі - змагатися можна, якщо ці атлети не представляють свої країни.
  • Харлан здобула перемогу над Смірновою з різницею у вісім уколів - 15:7. Після завершення бою фехтувальниці мали привітати одна одну - згідно пункту регламенту 4.6. Відмова від цього карається чорною карткою, тобто дискваліфікацією на 60 днів.
  • Смірнова намагалася підійти до Харлан, щоб потиснути руку, українка ж висунула вперед шаблю, запропонувавши "стукнутися" зброєю. І відмовилася від рукостискання.
  • Після відмови Смірнової від пропозиції Харлан українка залишила межі доріжки. росіянка залишилася та перебувала на доріжці упродовж 52 хвилин, очікуючи на вердикт від FIE.
  • Після спілкування з представником FIE Смірнова залишила межі доріжки. На ній розпочався новий бій, а у лайві табло було вказано, що до наступного раунду пройшла саме Харлан.
  • В ефірі телемарафону "Єдині новини" президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев розповів, що суддя бою Харлан проти Смірнової не давав українці чорну картку. Рішення щодо її дискваліфікації з'явилося вже після того, як вона отримала наступну суперницю.
  • Харлан не вийшла на бій проти Ілієвої. Джерело Суспільне Спорт в Мілані розповіло, що українську фехтувальницю саме зняли з турніру. А згодом на офіційному сайті турніру з'явилася позначка "виключення" Харлан зі списку учасниць.
  • Головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад розповіла, що перед Харлан поставили ультиматум: або потиснути руку суперниці, або отримати дискваліфікацію.

Президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев відреагував на останні події, пов'язані з чемпіонатом світу з фехтування, що проходить в італійському Мілані. Про це очільник організації розповів в ефірі марафону "Суспільне Спротив".

Україна перед стартом чемпіонату світу мала обмежену заявку в особистих турнірах - через участь спортсменів з росії та білорусі під нейтральним прапором. Попри спроби заявитися, у день старту українські фехтувальники знімалися з турнірів, де були присутні російські та білоруські представники.

   Однак одній з фехтувальниць все ж вдалося стартувати, попри наявність представниці росії в суперницях. Лідерка збірної України Ольга Харлан виступила у плей-оф у жіночому турнірі з шаблі, де у першому раунді перемогла Анну Смірнову.

   Попри перемогу, Харлан не продовжила виступи на чемпіонаті світу, отримавши чорну картку - через відмову "привітати" спортсменку після бою. І через виключення зі змагань взагалі отримала дискваліфікацію терміном на 60 днів.

   Україна подала апеляцію на рішення про дискваліфікацію Харлан. Однак президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев звернув уваги й на інші "дивні" речі під час чемпіонату світу: жеребкування двічі зводило представників України саме з росіянами. І якщо Ігор Рейзлін у шпазі не вийшов на змагання через існуючий на той момент наказ Мінмолодіспорту, що забороняв участь атлетів проти росіян та білорусів, то Харлан, яка змагалася після зміни тексту документу, отримала у підсумку дискваліфікацію.

   "Вплив [російської сторони] дуже великий, адже дуже багато років Міжнародну федерацію фехтування очолював Алішер Усманов, він був головним спонсором. Зараз же він не пішов у відставку, а «відійшов» від керівництва. Нинішній тимчасовий президент був призначений із переліку тих, хто був його «побратимами», так би мовити, однодумцями, вони разом працювали".

"Я тільки вчора [26 липня] мав зустріч із цим тимчасовим президентом, обговорювали з ним, що відбувається, допуск «нейтральних» спортсменів, непрозорість цього допуску. Також говорили про «дивне» жеребкування, що одразу двоє провідних українських атлетів потрапили на двох «нейтральних». Це ж не з двох осіб був вибір. Це дуже дивно", - сказав очільник української федерації фехтування.

   Також Ілляшев розповів, що після рішення про дискваліфікацію мав зустріч з керівником технічного директорату, намагаючись з'ясувати, хто ухвалив рішення щодо Харлан. За словами президента федерації фехтування України, той вів себе дуже емоційно, коли питання дійшло до жеребкування.

   "Сьогодні, коли я приходив до технічного директорату, дізнавшись, що Ольга отримала чорну картку, я запитав, хто ухвалив це рішення. Керівник директорату сказав, що він. Я перепитав, чи колегіально приймалось рішення, адже це колегіальний орган. Він це підтвердив. Попросив дати мені протокол, після чого він почав дуже агресивно реагувати, казати, що я його в чомусь підозрюю і що думаю, що він маніпулює. Коли ж я його запитав, чи це він – відповідальний за жеребкування, то він тоді вже зовсім перейшов на крик".

   "Суспільне. Спорт".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ