Для зняття блокади кордону Україна запропонувала План

За матеріалами інтернет-видань 28.03.2024 331
Для зняття блокади кордону Україна запропонувала План
28 березня Уряди України та Польщі обговорили питання розблокування кордонів для аграрної продукції. Україна запропонувала для цього План з п’яти кроків. Повідомив Денис Шмигаль,  Прем‘єр-міністр України.
Він, зокрема, окреслив підсумки обговорення.
  •  Україна погодилася на обмеження, зокрема й запобіжники, які запропоновані Єврокомісією щодо нашого аграрного експорту. Це компроміс, який необхідний для наших країн, аби аграрний експорт з України не ніс навіть теоретичної загрози польським агровиробникам.
  •  Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз, законодавства в аграрній політиці та транспорті. Маємо рішення Єврокомісії щодо пріоритетного скринінгу розділу, який стосується аграрної політики. Очікуємо, що це відбудеться наприкінці квітня.
  • російський та білоруський аграрний експорт до ЄС має зупинитися. Вдячні польському Уряду й Сейму, який ухвалив відповідний заклик до Єврокомісії. Наш голос почули в Брюсселі. Єврокомісія запропонувала запровадити збільшення мит на 50% на агропродукцію з росії і Білорусі, зокрема на імпорт зерна. Нові ставки фактично мають зупинити цю торгівлю.
  •  Запропонували створити антикризовий штаб. Уже налагодили регулярну взаємодію між нашими міністрами сільського господарства й економіки. Учора долучили до такої співпраці асоціації. Останнє засідання Спільної координаційної платформи з питань експорту і транзиту української аграрної продукції засвідчило готовність сторін до вироблення спільних рішень.
  •  Звернулися до Польщі, аби вільний пропуск через кордон був не лише для боєприпасів і гуманітарної допомоги, але й пального. Це важливо, бо це безпосередньо стосується питань національної безпеки. Польща внесла пункти пропуску на кордоні й прилеглі шляхи до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Ми вчинили так само.
На думку Дениса Шмигаля, наявні позитивні тенденції та динаміка у процесі зняття  блокади кордону.
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ