До 10 % всього українського картопляного врожаю збирають у Львівщині
Як зазначила Тетяна Гетьман, керівник департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА, на зростання цін на картоплю в Україні влинули два фактори. Перший - комерційні виробники скоротили виробничі площі під картоплею на користь дорожчих позицій, таких як морква та капуста. Другий - населення зменшило як свої виробничі площі під картоплею, так і обсяги її заготівлі на зиму.
«Сьогодні пропозиція картоплі на ринку є помітно нижчою, а попит на початок року навпаки є нетипово високим у порівнянні з попередніми 3-4 роками. Це дозволяє цінам рости»,- зауважила Тетяна Гетьман.
Вона також відзначила, що за обсягами виробництва Львівщина залишається одним з найбільших регіонів, який забезпечує картоплею цілу Україну.
На теренах області збирають до 10% всього українського врожаю картоплі. Майже 50% промислового обсягу виробництва картоплі області забезпечують два господарства. Але комерційний сектор виробляє лише 4% валового обсягу картоплі. Решта врожаю збирає населення, тому навіть незначне скорочення виробничих площ у цьому сегменті суттєво впливає на регіональний баланс попиту та пропозиції картоплі.
Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я