До 20-річчя прийняття Закону України «Про Державний Гімн України»

За матеріалами інтернет-видань 06.03.2023 700
До 20-річчя прийняття Закону України «Про Державний Гімн України»

6 березня 2003 року Верховна Рада прийняла Закон «Про Державний гімн України». Тоді  музичним кодом держави став  Гімн Чубинського-Вербицького «Ще не вмерла України і слава, і воля».
В основу тексту пісні  “Ще не вмерла Україна” на музику М. Вербицького, відомий вчений-етнограф, поет, юрист, активний діяч українського національного руху Павло Чубинський поклав мотиви з мазурки “Єще Польска нє зґінела” та пісні сербських повстанців, де були слова “Серце біє і кров ліє за нашу свободу”.
Текст був написаний за пів години у 1862 році в Києві на вулиці Великій Васильківській, 122, у домі купця Лазарєва, де автор квартирував.
Вперше вірш опублікували у четвертому номері часопису «Мета», який вийшов у грудні 1863-го року. Згодом відомий композитор Михайло Вербицький побачив вірш і написав на нього музику.
У 1992 році музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України і внесла відповідні зміни до Конституції. В Законі відзначили, що гімном вважається тільки перший куплет і приспів композиції, а першу строфу вірша «Ще не вмерла Україна» змінили на слова «Ще не вмерла України і слава, і воля».


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ