До 80% урожаю кукурудзи як корова язиком злизала. Ясна річ, що ще до її збирання

За матеріалами інтернет-видань 26.07.2024 93

На Одещині фермер втратив до 80% врожаю кукурудзи

images

 

Через аномальну й тривалу спеку СВК «Родина» з Одещини втратило близько 80% урожаю кукурудзи і до 50% урожаю соняшнику. Про це розповів головний агроном господарства Василь Небога, пише на AgroTimes.

Загалом кукурудза займає в господарстві 440 га, соняшник — 1700 га.

«Востаннє дощ у нас пройшов 14 червня, а далі денні температури протягом місяця трималися в межах 40-42°C (часом було і 46°C), температура ґрунту досягала 70-73°C, а вологість повітря була в межах 20-22%. Тож за місяць рослини просто погоріли, хоча нетипово дощова весна давала надію на гарний урожай», — зазначив Василь Небога.

За його словами, у період із 1 березня по 14 червня в регіоні випало 183 мм опадів, а це дуже гарний показник для півдня Одещини. Тож у господарстві розраховували зібрати щонайменше 3 т/га соняшнику, а нині за найкращими прогнозами очікують зібрати хоча б 1,5 т/га.

«Для півдня Одещини посуха — звичне явище. Та якщо негативний вплив дефіциту опадів на сільгоспкультури частково можна нівелювати підбором сортів та гібридів, заходами для збереження вологи, як-от: мінімізація ґрунтообробітку, робота з пожнивними рештками тощо, то від аномальної спеки, що трималася в нас понад місяць, вберегти рослини практично неможливо», — додав агроном.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ