До Дня Незалежності здійснюватиметься щорічна разова грошова виплата

Марина Бабич 21.08.2023 372
До Дня Незалежності здійснюватиметься  щорічна разова  грошова виплата

Телефонний дзвінок до редакції.
- Ви не підкажете, чи будуть виплачувати до Дня Незалежності України кошти і кому?
- Ми не підкажемо, а от в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області знають і повідомлять.
Сьогодні стан виплат пояснює перша заступниця начальника обласного управління ПФ України Лариса Дуксова.
 
Пані Ларисо! Читачі хочуть відповіді від обласних фахівців: чи будуть виплати до Дня Незалежності України, і з якими законодавчими актами це пов'язано?

Так, будуть. Законом України  від 20 березня 2023 року № 2983-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань” внесено зміни щодо здійснення  щорічної разової  грошової виплати.
Згідно з внесеними змінами виплата проводиться до Дня Незалежності України.
Порядок виплати грошової допомоги та її розмір визначає Кабінет Міністрів України в межах відповідних бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.
Порядок здійснення у 2023 році разової грошової виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2023 року № 754 “Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань”.

 

Скажіть, будь ласка, в яких розмірах і хто отримає таку виплату?

Грошова допомога виплачується  в таких розмірах:
Особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
    I групи — 3 100 гривень;
    II групи — 2 900 гривень;
    III групи — 2 700 гривень;
Учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1 000 гривень;
Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, —
3 100 гривень;
Членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге,— 650 гривень;
Учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 450 гривень.
Особам, які отримують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання),  виплата грошової допомоги здійснюється загальною сумою разом з пенсією/щомісячним довічним грошовим утриманням.


 

За матеріалами Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ