Добро єднає Україну, зло розриває росію

За матеріалами інтернет-видань 16.12.2022 547

        В ході цієї війни в українському соціумі створюються нові форми і різновиди горизонтальних та вертикальних взаємодій. Йдеться про взаємодії різноманітних суспільних груп між собою, а також з гілками державної влади і самоврядування, однак перед усім – зі Збройними Силами. Армія, як це і має бути, перетворюється на один з головних несучих елементів державної системи України. Проте без симетричного розвитку інших елементів – законодавчої, судової, фінансової, інформаційної, підприємницької, правоохоронної, освітньої... систем, Україна ризикує "перехнябитися" на один бік, що значно уповільнить і спотворить її розвиток.

         Консолідація і здорова активність українського суспільства в ході війни дає підстави сподіватись на оптимістичний хід державного будівництва після розгрому рашизму.

        Звісно, що не можна закривати очі на спроби окремих угрупувань похапцем реалізувати власні шкурні, здирницькі інтереси, користуючись своїм сьогоденним становищем близькості або афелійованості з тими чи іншими владними інституціями чи особами, наділеними великим формальними і неформальним повноваженнями. Навряд чи вийде зацементувати таку систему відносин, бо суспільні настрої її однозначно заперечують. Вітальні, життєдайні сили українського суспільства зростають – перебувають у висхідному тренді.

        За приклад можна навести миттєву суспільну реакцію на ухвалений парламентом 13 грудня, (мінімальною кількість голосів), законопроєкт, яким місцеві громади фактично усуваються від планування власного розвитку. Повноваження у галузі містобудування за цим законопроектом концентруються у центральних органах виконавчої влади. Петиція із закликом до Президента накласти вето на це рішення Верховної Ради на момент публікації набрала 32 775 голосів, за необхідних 25 000.

      У росії давно споглядаємо процеси, що свідчать про втрату її суспільством усяких ознак впливу на владу. Війна знищує російський соціум. На усіх рівнях і за усіма типами суспільної зв'язності. Т. зв. "часткова мобілізація" спонукала не один мільйон чоловікв продуктивного віку податися у потаємні мандри в середині росії та за її кордони. Ряд галузей економіки опинилася на межі зупинки. Міжнародні економічні санкції, які нарешті почали даватися взнаки, ставлять хрест на перспективах оновлення продуктивних сил.

     Армія в рф є одним із джерел загнивання, а не підтримки держави. Те саме – правоохоронна, фінансова, інформаційна... системи. Ця країна опинилася на межі смути, подібної до тих, які мали місце у ній на початку ХVII ст. та з 1917 р. Центр перестає утримувати російські регіони у своїй орбіті. З консолідатора він перетворюється на деструктора. Про вірогідний розвал рф всерйоз говорять вже і респектабельні російські експерти.

     Розв'язана росією війна чітко показала радикальну відмінність між українським і рашистським народами. Буквально як між Добром і Злом.

Добро єднає Україну.

Зло розриває Росію.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ