«Сподіваюся на мудрість суддів при виборах членів ВРП», - Михайло Жернаков

За матеріалами інтернет-видань 16.12.2022 306

      День працівника суду відзначили учора, 15 грудня.

Цього року він особливий.

     Напередодні Верховний Суд підтвердив вирок судді-хабарниці, а Апеляційна палата ВАКС – стягнення з іншого судді 3,6 млн. грн. непідтверджених активів.

Сьогодні ж припинив діяльність інший суд, який був справжньою раковою пухлиною на тілі системи.

Всесвіт в особі президента, парламенту і самої ж судової системи надсилає нам усім простий меседж: корупція в судах більше не в моді. Офіційно. На державному рівні.

Ера вовків, аблових і львових закінчилася назавжди.

І в цей день я хочу побажати всім суддям мудрості усвідомити це і діяти відповідно, у власних же інтересах.

       І створити нарешті собі комфортні умови роботи, обравши в січні 8 членів ВРП і відкривши шлях до створення ВККС.

Щоб нарешті могти пройти той бісів кваліф, перевестися в апеляцію. Або розвантажити себе, віддавши половину справ новоприбулим колегам. Або, якщо втомилися і стаж дозволяє – піти в заслужену відставку.

    Повірте, ми всі теж дуже втомилися. Втомилися щось ліквідовувати і перезавантажувати. Ми теж нарешті хочемо будувати і розвивати.

І ми всі сили зараз вкладаємо в реалізацію сценарію, в якому це все відбувається на максимально вигідних для вас умовах.

      У вас усе ще більшість у ВРП, за яку ви ж самі голосуєте. У вас усе ще мінімум половина в ВККС, яку разом з міжнародниками відбирають ваші делегати в Конкурсній комісії. І яку має затвердити ця ВРП, кандидатів до якої вибрали також ваші делегати в Етичній раді.

      Саме через їхню роботу цього разу у вас є реальний шанс вибрати не людей дяді з касації, з Банкової чи з Болбочана, яких вам буде продавати Марцинкевич. А тих, кого саме ВИ вважаєте достойними і тих, хто буде відстоювати саме ВАШІ, а не дяді інтереси. Бо дяді і близько не контролюють навіть 8 із 16 кандидатів, яких відібрала Етична рада. Пару чоловік максимум, і то під питанням.

        І саме через те частина вашої спільноти, яка все ще живе у 2013-му, зараз з піною в роті намагається вам довести, що формування ВРП треба зірвати. Що призначити треба отих одного-двох, а решту – ні, бо то "не наші".

І це зрозуміло, бо без "їхніх" вони втратять інструмент контролю над вами, чого страшенно не хочуть. Бо без "їхніх" у ВРП вони втратять владу і гроші, які доводиться складати по різних хатах, бо в одну не поміщаються.

         А от відповідальність вони якраз концентрувати на собі не поспішають. Тому роблять усе це вашими руками. Щоб сказати потім "ну а ми тут до чого, це судді так проголосували, з них і питайте". І результат отримають вони. А народний гнів традиційно розмажуть по системі.

       Але якщо раніше пружності системи вистачало перетравити всякі "не того призначили" і "не те вирішили", то цього разу все може бути інакше. Бо ставки зараз максимально високі – думаю, всі бачили рішення Єврокомісії по кандидатству і під яким номером там формування ВРП і ВККС.

Євроінтеграція, звісно ж, обов'язково станеться – раніше чи пізніше. Бо так хочуть 91% громадян. А щоб вона відбулася – станеться і судова реформа. Бо без справедливих судів до ЄС не беруть.

       Але наступного разу навряд чи вона пройде на настільки комфортних для суддів умовах. Бо як би хто не втомився – доведеться ще більше ліквідовувати, перезавантажувати і вичищати, аж до самого твердого дна. Бо на гнилій і сипкій основі багато не побудуєш.

Ситуацію "судді під час війни зірвали ключову президентську реформу, а з нею і євроінтеграцію" точно не проковтнуть ні суспільство, ні влада – надто велику ціну ми всі за це вже заплатили.

     А якщо вам здається, що влада не чутлива до історій, коли суди щось важливе в міжнародних стосунках зривають, згадайте який особливий цього року цей день. І чому.

Так що мудрості в цей день вам зробити все, щоб розпочати будувати якнайшвидше.

І перемоги. Нашої спільної перемоги.


 

      P.S. Як певні особи в судовій владі раз у раз у власних інтересах підвищували ставки за рахунок решти суддів, писав раніше тут.

Сподіваюся, цього разу всі будуть мудрішими.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ