Дощ 9 жовтня був провокативний, але фермери Придніпров'я сіють

Григорій Давиденко 11.10.2023 325

 

   Григорій Копайгородський (зліва) з колегою-хліборобом на святі випускників Криничанського ПТУ 71  7 липня 2023 року, фото газети "Нові рубежі"

   Вже минуло свято Івана Богослова 9 жовтня, до якого, за давніми хліборобськими традиціями, годилося б завершити сівбу озимих культур. Втім, суттєвий «зсув» календарних пір року за кліматичними показниками на пізніші терміни вносить свої корективи. Тож фермери Січеславщини із цієї та інших причин ще продовжують сівбу озимих культур. Про це «ФП» розповів Григорій Копайгородський, відомий агроном, очільник сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Карат плюс», що працює в селі Саксаганське Криничанського району:

   - Два дні тому у нашому краї був так званий «провокативний» дощ, випало всього 6 міліметрів опадів. Цього недостатньо, щоб усі шари вологи з’єдналися, лише тоді для рослини будуть добрі умови. Тобто ці опади можуть спровокувати початок росту пшениці, але надалі повноцінного росту і кущіння не буде. Та все ж надіємося, що Бог не без милості, а козак не без долі. Ми і сіяли в сухе, як і багато хто із колег в центрі і на півдні області, і завершуємо сівбу, коли волога ще тільки у верхньому шарі.

   Досвідчений фермер вважає, що пізніше опади у вигляді дощів та туманів обов’язково будуть, відтак озимина до настання морозів перебуватиме в доброму стані. «Хліборобство – виробничий цех під відкритим небом. Фермер робить своє, а природа вносить власні «поправки» до його діяльності», - насамкінець філософськи зауважив Григорій Копайгородський.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ