Дощі у Придніпров'ї: посіяне в сухе зійде, - фермер Петро Ляхович

Григорій Давиденко 14.10.2024 115
Дощі у Придніпров'ї: посіяне в сухе зійде, - фермер Петро Ляхович
   Нарешті, майже по всій території області 12 і 13 жовтня були суттєві опади. А в першій декаді жовтня у Січеславщині, за даними Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології, стійко утримувалася аномально тепла для цієї пори року, сонячна, суха літня погода.
📈Максимальна температура повітря сягала  26-29°С тепла, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 41-45°С.
🌡️Середня температура ґрунту на глибині 10 см становила по області 18-20°С.
🌧️Опади пройшли 7 жовтня 1-10 мм, в середньому 5 мм.
⛳️Агрометеорологічні умови для проведення сівби озимини під урожай 2025 року через ґрунтову засуху на переважній частині області залишалися дуже несприятливими.
🌱Озимий ріпак, що був посіяний всередині місяця утворив 1-й справжній листок. Стан посівів добрий.
   Відтак фермерські господарства області продовжували сівбу озимини переважно в сухе. Та 12 і 13 жовтня "небесна канцелярія" нарешті згадала й про хліборобів, майже скрізь пройшли хороші дощі.
  За даними начальника відділу агрометеорології і агрометеопрогнозів ДРЦГ Любові Трофимової, наданих "Фермеру Придніпров'я", за 13 днів жовтня в середньому по області випало 17, 5 мм опадів, що в межах місячної норми в 37. 5 мм. По районах їхня кількість різна: Петропавлівський 6, 5 мм, Юр'ївський 8, Павлоградський 10, Покровський 11, Васильківський 11, 5, Новомосковський 13, Нікопольський 13, 5, Томаківський 15, Широківський 16, Петриківський 16, 5, Апостолівський 17, Софіївський 18, П'ятихатський і Царичанський 19, Верхньодніпровський 20, Синельниківський 22, Межівський 22, 5, Солонянський 23, Дніпропетровський і Криворізький 26, Магдалинівський 30.
  А в серпні і вересні випало всього по 5 мм дощів, це 12 % місячної норми. "Такого посушливого сезону, як теперішній, із 1971 року ще не було", - зауважила Л. Трофимова.
Немає опису світлини.
   Сівба озимих у Придніпров'ї, через затримку з опадами, ще триває. Ось що розповів "ФП" голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Межівського району Петро Ляхович (на фото в центрі під час передачі волонтерської допомоги бійцям ЗСУ):
   - У нас у Володимирівці і Преображенці вчора був перший дощ, аж із 5 травня. Промочив землю десь сантиметрів на 5, це недостатньо. Знайомий фермер їздив сьогодні вранці в поля, то розповів: пиляки за авто вже немає, але земля до скатів ще не липне. Як і більшість колег, я теж посіяв озиму пшеницю в сухе. Сподіваюся, що Бог зглянеться над нами і поправить ситуацію, бо буде дуже шкода праці і зерна. Як і допоможе виграти цю війну із загарбниками, у все це щиро вірю.
   Будемо і ми всі надіятися, що скоро орду наші славні воїни ЗСУ відкинуть у заболоття. А посіяне раніше в сухий грунт, і "рябчик" на полях вкриються, нарешті, рівним смарагдовим килимом озимини.
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ