Експорт насіння українського соняшнику перевищує обсяги експорту олії

За матеріалами інтернет-видань 22.07.2022 507
Експорт насіння українського соняшнику перевищує обсяги експорту олії

Як пояснює Комітет аграрної та земельної політики Верховної Ради, така ситуація спричинена  повномасштабним вторгненням рф в Україну.
У березні 2022 року була зупинена робота заводів з переробки соняшника. На сьогоднішній день відновили роботу 15 олійноекстракційних заводів (ОЕЗ). Але це всього - навсього близько 15-20% від всіх наявних потужностей.
Якщо до вторгнення агресора в Україну заводи щодоби переробляли 50-70 тис. тонн соняшнику, то наразі вони можуть переробляти тільки 10 -15 тис. тонн. Решта переробних заводів не вводиться в експлуатацію через неможливість реалізації кінцевої продукції. Такі дані наводить асоціація «Укроліяпром».
У мирні часи частка  експорту насіння соняшнику була незначною.  В основному воно реалізовувалося  українськими переробними заводами.  Проте в останні місяці експорт насіння перевищує обсяги експорту олії, що пов'язано з особливостями постачання сипких і рідких речовин, а також із позицією переробних заводів, які не виробляють значних запасів олії та випускають продукцію відповідно до потреб внутрішнього ринку та можливостей експорту.
Асоціація «Укроліяпром» зазначає, що за результатами 10 місяців маркетингового року за кордон відправлено 1 млн. тонн соняшнику.  Це близько $100 млн. доданої  вартості, які Україна  фактично втратила.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ