ПЕРЕВІРЯТИ ДОЗВІЛ МАЮТЬ. АЛЕ МОЖЛИВОСТІ - ДЗУСЬКИ

За матеріалами інтернет-видань 11.01.2024 387

 

НОВИНИ

Дніпряни мають право перевіряти, які дерева в місті спиляють. Та насправді не мають змоги 

Олена Гарагуц  11.01.2024

   Згідно з правилами поводження з зеленими насадженнями у місті Дніпро, на офіційному сайті Дніпровської міської ради мусять публікувати акти обстеження дерев у місті. Акти місять публікувати не пізніше ніж за 14 днів після складання, але і не пізніше, ніж за 14 днів до видалення.

Але почали публікувати лише після звернення Громадської організації «МО «Молоді Ліберали» до суду. 

Про це йдеться в пресрелізі організації.

   Так, Департамент парків та рекреації, який створено у 2018 році при міській раді Дніпра, має доглядати парки та сквери міста. В його обов’язки входить забезпечення благоустрою, комфортних умов перебування у скверах, з дотриманням охорони навколишнього природного середовища.

У кінці 2022 року, під час повномасштабного вторгнення, містян шокувала масова вирубка дерев в місцях відпочинку. Дорослі дерева, які на думку мешканців, не становили загрози, знищувались технікою.

Масової вирубки зазнали зелені зони навіть у віддалених районах міста. На ж/м Придніпровський містяни вийшли проти вирубки в улюбленому сквері, який являє собою дикорослий ліс. Серед 200 зрубів дерев були пеньки ціних екземплярів рідкорослих в регіоні чорних вільх. Представники виконавця послуг демонстрували дозвільні документи і продовжували роботи навіть після чисельних викликів поліції. Після тиску громадськості почалося розслідування за фактом знищення дерев, яке досі триває.

Тому активісти вирішили домогтися публікації актів обстеження дерев у місті.

«Ні у реєстрах, ні на офіційному сайті та сторінках у соцмережах департаменту (Департамент парків та рекреації – ред.) та комунальних підприємств «Парк Придніпровський» та «Дирекція територій і об’єктів рекреації», на балансі яких перебувають сквери, жодної інформації щодо видалення дерев не було», – йдеться у пресрелізі.

Громадська організація «МО «Молоді Ліберали» звернулася до порталу відкритих даних data.gov.ua (Міністерства цифрової трансформації) з питанням щодо публікації даних, і отримала відповідь, що обов’язок публікувати дані покладений на розпорядника – департамент парків та рекреацій. Перед цим організація зверталася до органу влади, але у відповіді було сказано, що оскільки акти обстеження вилучені слідчими, інформацію надати не можуть.

Тоді громадська організація подала позов до Дніпропетровського окружного суду. Лише після цього Департамент парків та рекреації оприлюднив реєстри насаджень, що підлягали видаленню у 2022 і 2023 роках.

Зауважимо, що на сайті Дніпровської міської ради акти за 2022-2023рр. досі відсутні. Останні дані на сайті – за 2021 рік.

Не публікуючи відкриті дані щодо видалення дерев, орган влади порушують статтю 5 Орхуської конвенції, вимоги статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», п. 4.2.7. Правил поводження із зеленими насадженнями м. Дніпра, затверджених рішенням Дніпровської міської ради №103/48 від 25.09.2019, «Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ