Етнохата в Попасному Новомосковського району чарує українськими традиціями

Марина Бабич 19.08.2024 111
Етнохата в Попасному Новомосковського району чарує українськими традиціями

Після перемоги в обласному огляд-конкурсі етноосель та сільських зелених садиб Дніпропетровської області  етнохата в Попасному стала активніше приймати гостей. Сюди приїжджають науковці, туристи, депутати, громадські діячі.
Життя в стару хату-мазанку вдихнули члени сім'ї Приймаків. Вони разом з активістами відремонтували її, побілили, навели порядок на подвір'ї. Тепер тут є і фотозони з соломи, живих квітів та фруктів, і криниця, і садок, і цікавий паркан, і зона відпочинку, підготовлені місця для альтанок.
Кажуть, що етнохата зведена минулого сторіччя, з лампачу, мазана глиною з половою. У хати, за давнім народним стилем,  маленькі вікна, двері та сволок. Втім, наразі там панує затишок та українська автентика. Хатні двері, віконниці та інші дерев’яні елементи декоровані майстрами з художньої студії миколаївського розпису «Оберіг» КЗ «Центр культурних послуг Губиниської селищної ради».
Хата наповнена старовинними речами побуту. Тут красуються скрині та унікальний ткацький верстат. Бо ткацтво в Попасному було найбільш розвиненим, селяни ткали килими. За словами  старожилів, так звані, ходники, по чому ходять.
У відновленій хатній печі до приїзду гостей завжди печуться пиріжки та інша смакота. Жінки,  одягнені в український стрій і гарний настрій, припрошують до столу. Здається, тут досягли культурного феномену. Естетичне задоволення у моральному і фізичному вигляді. 
За словами господарів, депутатська субвенція внаслідок перемоги піде на проведення майстер-класів, оздоблення етнооселі, організації гастропрезентацій та природного релаксу.  
Зичимо етнохаті в Попасному попасти кожному відвідувачу в серце і стати місцем сили для своїх шанувальників. Хоча інакше і бути не може! На те воно і створене: свій - до свого, рідного.  

 

 

За матеріалами Дніпропетровська обласна рада


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ