ЄВРОПА ВИДІЛЯЄ ПОЛЬСЬКИМ ФЕРМЕРАМ 230 МЛН ЄВРО ДЛЯ ЇХ ПІДТРИМКИ

За матеріалами інтернет-видань 19.01.2024 371

 

19 Січня 2024 

Європейська комісія виділила 230 мільйонів євро допомоги для польських фермерів, щоб відшкодувати їхні збитки, які завдало вторгнення росії в Україну.

Про це повідомив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

У цю допомогу включили доплати для виробників кукурудзи, які були однією з вимог протестувальників.

Про те, що Польща чекає від ЄС рішення щодо субсидій на кукурудзу для польських аграріїв, раніше казав міністр сільського господарства країни Чеслав Секерський. «Це переговори не лише між Польщею та Україною, а й за участі ЄС», — сказав тоді він.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак повідомив, що із польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною.

7 січня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону. Їх узгодили ще в грудні 2023 року під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд.

Про блокаду кордону

6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали блокаду кордону з Україною на трьох пропускних пунктах: «Краківець — Корчова», «Ягодин — Дорогуськ», «Гребенне — Рава-Руська». 

Причиною страйку називали «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ