«Євросоюз уперше в своїй історії приймає величезну країну», - Остап Дроздов

За матеріалами інтернет-видань 11.04.2023 306
«Євросоюз уперше в своїй історії приймає величезну країну», - Остап Дроздов

У протестах європейських фермерів проти демпінгово дешевого зерна з України нема нічого дивного. У цих протестах не варто шукати кремлівських слідів – справа в елементарній економіці й протекціонізмі своїх інтересів.

У Румунії, Болгарії, Польщі фермери виходять на пікети проти укр. зерна з міркувань економічної несправедливості. Наше зерно йде по демпінгу, тобто зумисно занижених цінах, від чого потерпає збут інших виробників із таким самим зерном. І тут не спрацьовує поправка на війну і міжнародні зобов’язання по зерну (які, до слова, ще раз фіксують сировинний статус України).

Блокування доріг комбайнами, параліч прикордонних переходів та мостів – це дзвіночок майбутніх проблем. Євросоюз уперше в своїй історії приймає величезну країну. Досі всі новочленства в ЄС були маленькими: дрібні країни Балтії й Балкан можна ровером проїхати за один день.

А тут – махіна. Крупний і дешевий сировинний ринок із претензією на повноцінне звання «годувальника», і це не метафора. Про +40 мільйонів дуже специфічного, наполовину русифікованого народу – мовчу наразі.

ЄС уперше за півстоліття має інтегрувати величезного новобранця з територією, як 9 Литвів, 2 Польщі, 6 Угорщин, 3 Румунії.

Це основний виклик для ЄС у 21 сторіччі – приштукувати надскладну й проблемну Україну до організму ЄС, де національні економіки й транснаціональні ринки вже відрегульовані.

Буде непросто. Але за них я не переживаю. Там є державники.

 

З авторського telegram-каналу Остапа Дроздова Ostap Drozdov

 

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ