Фермери Придніпров'я сіють ріпак

Григорій Давиденко 22.08.2023 287

Сівба озимого ріпаку

    Один урожай збирай, а про другий дбай, каже народна мудрість. На звільнених від ранніх зернових культур полях Січеславщини вже іде сівба озимого ріпаку. Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Верхньодніпровського району Олександр Лейко повідомив «Фермеру Придніпров’я»:

   - У Верхньодніпровщині побратими упродовж тижня сіють озимий ріпак, він сіється до кінця серпня. Днів десять тому у нас два дні йшли дуже сильні дощі, випало 40 - 50 міліметрів опадів. Біля Верхівцевого вони були аж дурнуваті– 92 мм, багато води було і навколо Новомиколаївки та Боровківки, де несло та горнуло з поля. Тому вологи в грунті достатньо. Ріпак повинен піти в зиму із 7 – 8-ма листками. Перед цим ще необхідно провести його осінню рістрегуляцію, це обробіток, аби рослина зимувала з потужним коренем. Тоді будуть надії на гарний урожай.

   Висівають цю культуру і на полях Лихівки, Пальмирівки та всього П’ятихатського району, про що сповістив очільник місцевих фермерів Олександр Супрун. Проте займатися вирощуванням ріпака без належної технічної бази не варто, переконаний заступник голови Асоціації фермерів Дніпропетровщини Олександр Чебанов:

   - Фермери навколо обласного центру працюють зараз на овочевих полях, дискують стерню після жнив, дехто сіє ріпак. Проте його легше виростити, ніж зібрати. Для цього на комбайн ставиться спеціальний ріпаковий стіл. А позаяк не кожне фермерське господарство має власний комбайн, а на них не на всіх є ріпакові столи, то застерігаю колег – коли не впевнені у тому, що після дозрівання ви зможете у стислі строки скосити ріпак, краще не сійте. Бо він швидко висипеться, а цього не можна допускати - це і фінансові втрати, і значне, намарне винесення ріпаком азоту з грунту.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ