«Орки ведуть господарську діяльність на моїх полях, а з мене стягують борги за спожиту окупантом електроенергію»- «Таврія-Скіф»

За матеріалами інтернет-видань 22.08.2023 561
«Орки ведуть господарську діяльність на моїх полях, а з мене стягують борги за спожиту окупантом електроенергію»- «Таврія-Скіф»

Фермерське господарство «Таврія-Скіф»  у селі Роздол Запорізької області перебуває в окупації з 28 лютого 2022 року. З того часу, говорить власник «Таврія-Скіф» Олег Каліман, він не має доступу до підприємства і не веде господарську діяльність.

“Ми повністю втратили підприємство, з 28 квітня 2022 року рф почала там господарювати. До повномасштабного вторгнення «Таврія-Скіф» обробляло 8 тис. га земель, вирощувало зернові, олійні, займалося овочівництвом та садівництвом. Також мали млин, пекарню, теплиці закритого ґрунту, потужні холодильники для зберігання овочів. Ворог забрав все, а також привласнив запаси - 12 тис. тонн зерна, 4 тис. тонн овочів, 1,5 тис тонн яблук,  закуплені агрохімікати тощо. Орки ведуть господарську діяльність на моїх полях, а з мене стягують борги за спожиту окупантом електроенергію», - зазначив Олег Каліман.

Місцевий постачальник ТОВ «Альтернативенерго» нарахував ФГ «Таврія-Скіф» борг за неспожиту електроенергію та звернувся до суду. На доведення боргу надав лише дані з власної бази обліку. Фактично електрикою забезпечував агресора та не зупинив її постачання. Наразі Господарський суд Запорізької області стягнув із фермерського господарства  «Таврія-Скіф» 1 673 667 грн. боргу.

«На законодавчому рівні має бути прийняте якесь рішення стосовно окупованих територій. Ми стикаємося з масою  проблем. Досі отримуємо акти по середньостатистичному споживанню електроенергії - за цей час сума зросла до понад 5 млн грн за поставлену енергію. Ба більше, один з об’єктів, що живився електроенергією, зруйнований внаслідок обстрілів та військових дій. У таких умовах нарахування мали б рівнятися нулю, однак постачальник вправно нарахував борг за електрику, яку використали окупанти, а суд цей факт проігнорував. Наш випадок не поодинокий. Українські підприємства на окупованих територіях беззахисні», - підкреслив аграрій.

 

На  думку експерта, юридичного радника ВАР Дмитра Лошакова,  позиція суду щодо  агропідприємства «Таврія-Скіф» є незрозумілою. Насамперед, потрібно розглянути відповідальність ТОВ «Альтернативенерго», яке технічно не припинило можливість постачання енергії на окуповану територію.

Підприємство «Таврія-Скіф» оскаржує рішення суду про стягнення коштів за постачання електроенергії в апеляційному порядку.

Всеукраїнська Аграрна Рада

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ