Держпродспоживслужба Полтавщини застерігає аграріїв від розповсюдження західного кукурудзяного жука

За матеріалами інтернет-видань 22.08.2023 332
Держпродспоживслужба Полтавщини застерігає аграріїв від розповсюдження західного кукурудзяного жука

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до аграріїв з проханням у разі виявлення на полях західного кукурудзяного жука обов’язково повідомляти  службу.

Зазначається, що цей карантинний шкідник - Diabrotica virgifera virgifera Le Conte — потрапив в наші краї з американського континенту і поступово тут «обживається».

Західний кукурудзяний жук зустрічається переважно в західних областях України, з періодичною появою ближче до сходу. Ареал його розповсюдження щороку збільшується.

За рік з’являється лише одне покоління західних кукурудзяних жуків, але небезпеку становлять як личинка,  так й  імаго.
Імаго вигризають пиляки на волотях та нитки на приймочках маточок качанів. Вони пошкоджують зерно в молочній стиглості на верхівках качанів і «виїдають» паренхіму між жилками листків. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього падає врожайність.

Не меншу загрозу становлять личинки, бо пошкоджують кореневу систему на ранньому етапі розвитку кукурудзи. Після виходу з яйця личинки повинні відшукати коріння кукурудзи для живлення за виділеннями CO2 (процес респірації- дихання), впродовж 24 годин, інакше загинуть.

 

Природним бар’єром для діабротики є клімат. Яйця західного кукурудзяного жука не витримують суворих морозів (лише короткочасне охолодження до -10°С, але перебування за такої температури протягом місяця призводить до їх загибелі). За температури -15°С досить одного тижня для того, щоб яйця вимерзли.

Молоді жуки починають виходити з ґрунту в кінці червня або в I декаді липня. Вихід жуків триває до кінця серпня – початку вересня. Жуки живуть 5–6 тижнів, тому на кукурудзі їх можна виявити до кінця жовтня.

Департамент агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації

 

 
 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ