Гросмейстер Ігор Коваленко: «дуже багато «тихої» допомоги надійшло від шахістів білорусі та рф»

За матеріалами інтернет-видань 29.07.2022 494
Український гросмейстер: «Напрочуд багато «тихої» допомоги надходило від білоруських та російських шахістів»
Фото: Facebook Коваленка

Відомий український гросмейстер Ігор Коваленко (на фото зліва) заявив, що більшість його колег зі спортивного цеху, шахістів з білорусі та рф, не підтримують повномасштабну війну в Україні, повідомляє "Спорт".

А російський шаховий світ? Чи доводилося чути якісь відгуки?

 

Коли я був волонтером (перші два місяці війни), величезна кількість шахістів білорусі та росії пересилала гроші. Напрочуд багато «тихої» допомоги приходило звідти. Зі зрозумілих причин я не можу озвучувати їхні прізвища. Серед шахістів росії мало божевільних – набагато менше, ніж у будь-якому іншому зрізі російського суспільства. Тому на 98 тих, хто підтримує мене – і в моїй особі взагалі світ свободи думки – знаходиться лише двоє, тихо вболівають за карякіна/карпова.

 

У мене ті ж дані – але якось так виходить, що карякіна, карпова, галляміну та мракобіса шипова чути чи не більше, ніж 98% російських шахістів-противників війни, зокрема і Гаррі Каспарова. Чи не надто вони аморфні, ваші російські колеги?

 

У західному світі антиросійська активність тільки заохочується, їм нічого за це не буде – і вони досить пасивні. А ви хочете, щоб я висував претензії тим, хто за це може сісти у в'язницю, втратити матеріальні блага, і можливо майбутнє, а когось можуть побити? Почнемо з тих, кому нічого за це не буде.  А коли настане час – дивитимемося на вчинки росіян.
Український гросмейстер: «Більшість друзів спочатку не повірили, що я пішов до армії»
Фото: Ігор Коваленко на фронті.

Український гросмейстер Ігор Коваленко заявив, що ніхто після 24 лютого не відмовляв його від вступу до військ.

Ігоре, для більшості людей статус гросмейстера означає найскладніші розрахунки за шахівницею і взагалі процеси, що мають мало відношення до прози життя. А тут – війна, і на ній ви, причому на передовій. Друзі, знайомі випадково, не кажуть вам: «Що ти робиш, твоє місце – за шаховою дошкою, на турнірах»? І що ви відповідаєте на такі репліки?

Євгене, слава Богу, не маю таких друзів! Так, окопи, вологість, рваний графік – не те, що хотілося б мати у 2022 році. Але я тут, тому що сказав «так» у момент «питання». Хоча чітко розумів, що «до цього не готовий». Але життя така штука, що екзамени – не за розкладом. Як би мені не було важко, це лише труднощі, не трагедії. І чим більше людей не закриватимуться від несподіваних труднощів, тим менше людей чекають неминучі трагедії.

 

Загалом у моєму далекому оточенні кілька людей ставили це безглузде запитання. Але це люди не з України і з поглядами «холодильник важливіший». З такими людьми дискусії я навіть не починаю.

 

Добре, а як до вашого рішення поставилися ваші рідні та близькі?

 

Двоє старших братів пішли до армії ще 24 лютого – цей крок у нашій родині норма (посміхається)... Ми, щоправда, не говоримо батькам усіх подробиць, де ми й що. «Все добре» – і мамі достатньо, щоб заснути. Батько в мене колишній військовий полковник знає, що таке війна. Він був стриманий, просто дав пару слушних порад. Звичайно, батьки нервуються, але намагаються контролювати себе… Брати мене підтримали.

А друзі із шахового світу?

 

Більшість друзів із шахового світу спочатку не повірили, бо гросмейстер із топ 100 світу – часто розпещений котяра; але коли зрозуміли, що я не жартую, підтримали більше, ніж я очікував. Загалом, усі – за!

 

Нагадаємо, що сьогодні збірна України розпочне шлях на Олімпіаді-2022.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ