І БУР'ЯН ЦВІТЕ СИНЬО-СИНЬО...

Микола Ясень 24.09.2022 473

          Комеліна звичайна (Commelina communis)             

Відомий у Дніпрі біолог Дмитро Ганжа повідомив, що в Дніпровсько-Орільському заповіднику появилася і навіть встигла прижитися незвичайна азіатська рослина, назва якої – комеліна (на фото). Завезти її сюди могли лише з Японії, Китаю, Тайваню, Лаосу, Таїланду або В'єтнаму. Належить до родини квіткових – так званих комеліноцвітів. Дуже гарні пелюстки темно-синього кольору мов килимом стеляться по землі. Бо комеліна низькоросла, а простягає пагіння та віття густо і від коріння в радіусі до одного метра.

Здавалося б, радіти треба від того, що така екзотична рослина завелася і у наших краях. Та ще й говорять, що здатна активно розмножуватися. Але річ у тім, що подаємо цю новину з метою попередити аграрників загалом і селян зокрема. Оскільки комеліна не лише радує очі, а ще й полюбляє, якщо можна так сказати, засмічувати городи й сади.

Тож в першу чергу присадибні ділянки, однак і поля також. Тобто за своєю «поведінкою» це типовий і елементарний бур'ян. Особливо злісний на посівах ярих зернових культур та овочів. Гнітить, душить те й інше. На добре зволожених землях й поготів. Тому доводиться говорити, що рано чи пізно комеліна складе неабияку загрозу рослинам, які культивуються в області та Україні загалом.

                                                                                    


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ