БЕРЕЖЕНИХ І БОГ БЕРЕЖЕ

Микола Ясень 24.09.2022 420

ПРО НАС

Минулого року у Дніпрі до обласної клінічної лікарні ім. Мечникова, як б'є тривогу і здіймає гвалт заступник її головного лікаря з надання екстреної медичної допомоги Олександр Толубаєв, було доставлено хворих із діагнозом гострий мозковий інсульт більше, ніж півтори тисячі. А це майже на 60% більше проти попереднього 2020 року. І така загрозлива тенденція не зникає, навпаки, набуває темпів. У цьому 2022 щомісяця з інсультом госпіталізується тут ледве не двісті пацієнтів.

Отож уже разом за  дев'ять місяців понад 1 700. Врахуйте, що мова йде тільки про тих, хто з небезпечним інсультом був доставлений у лікарню Мечникова. Загалом же в області ця цифра сягає грізних меж. Адже щоб врятувати життя того, у кого сталася закупорка судин мозку, а тим паче крововилив у мозок, у медиків, як свідчить лікар-нейрохірург цієї ж обласної лікарні Мечникова Юрій Чередниченко, є не більше чотирьох з половиною годин. А близько сорока чоловік зі ста врятованих одначе помирає протягом першого місяця після враження цим недугом. Загроза фатальних наслідків зберігається і пізніше після одужання.

З яких причин у наші часи інсульти стали величезним лихом, відомо та зрозуміло, мабуть, усім. Життєві й нервові перевантаження, котрі наростають, не минають безслідно. Війна додає випробувань нервам та свідомості. А ще, виявляється, інфаркти часто, причім дуже часто наздоганяють нині тих, хто перехворів на Covid-19. Для них ризик нападу мозкової гострої недостатності зростає у 3 – 6 разів. Звідси заклик медиків неодмінно вести більш спокійний і обов’язово здоровий спосіб життя. А по-друге, в разі чого понад усе важливо вчасно звертатися до лікарів. Чи вчасно бути доставленим до них.

Тому медики знайшли за потрібне зовсім не зайвий раз нагадати перші симптоми інсультів та інфарктів. Це порушення свідомості, зору та мовлення, перекоси облич і розлади руху в кінцівках, коли руки і особливо ноги «не слухаються». Нарешті головокружіння з раптовими запамороченнями і втратами рівноваги. В усіх цих випадках медики наполегливо радять або самим негайно квапитися до лікарів, або ж викликати швидку допомогу. Щоб залишитися живим, шанси дійсно вкладаються у лічені години та хвилини.

«Жарти», даруйте, тут не прийнятні. Якщо раніше за радянських часів домінував лозунг, що здоров’я кожного – багатство всіх, то сьогодні згадати справді слід і давню народну мудрість, суть якої – бережених і Бог береже. Бо ж цього року в Україні загалом щодня реєструється сто випадків інсульту чи інфаркту. Задумаймося над цим. І робімо висновки, поки не пізно.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ