Ілля - покровитель воїнів

За матеріалами інтернет-видань 02.08.2022 339
Ілля  - покровитель воїнів

2 серпня, за церковним календарем, -  біблійного пророка Іллі.
Майбутній пророк з'явився на світ у місті Фесвії. У момент народження дитини Соваху, отця Іллі, було видіння, в якому янголи небесні сповивали і годували малюка вогнем. Це бачення стало пророчим: дитина виросла і стала світочем віри. Коли Ілля трохи підріс, від пішов жити в пустелю, де багато молився і дотримувався суворого посту.  Ілля  був  борцем за чистоту віри і противником ідолопоклонства.
За легендою, Ілля своїми молитвами накликав  вогонь, який   вразив і землю, і сушу. Говорять, що святий вознісся на Небо у вогняній колісниці. Фактично, Ілля прийшов на зміну громовержцеві Перуну — він володів тими ж можливостями, його так само шанували, йому молилися перед боєм. Ілля, як і Перун, вважається покровителем воїнів,  а саме авіаторів і десантників.
Крім того, народний календар вказує на те, що Ілля володарював громами,  дощами,  блискавками. Отож - бо цього дня дощова вода незвичайна,кажуть, вона здатна вилікувати і змити з людини негаразди. А от на озера і ставки Ілля накидає замки.

  • «До Іллі люди купаються, а після нього з річкою прощаються».
  • "Ілля жнива зачиняє, літо кінчає".

Саме тому він вважається покровителем хліборобів і повелителем родючості землі.
У давнину люди Іллю частували. Ставили хліб-сіль на підвіконник, щоб поля не горіли, щоб зростало все пишно,  і в грозу щоб не попадати. Навіть ладаном обкурювали майно, худобу, городи, поля, виганяючи злих духів.
Сьогодні у церквах правився молебень, чути було дзвони, прихожани просили у Іллі нищівного вогню для ворогів. Хай збуває Ілля людські молитви!
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ